Krstičević je kao liječnik i osoba dobar, ali kao gradonačelnik mora više biti u Pločama

Krstičević je kao liječnik i osoba dobar, ali kao gradonačelnik mora više biti u Pločama

Dok se mnogi pitaju kako će pločanski HDZ -ov gradski odbor voditi iz Zagreba u kojemu je nakon završenog Ekonomskog fakulteta pronašao posao i zasnovao obitelj, Škarić najavljuje povratak u rodni kraj, iz kojeg je, upozorava, posljednjih godina otišlo 20 posto mladih stanovnika.

Nakon što je početkom travnja na unutarstranačkim izborima izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ -a Ploče, Ivan Škarić za Južni u Tjednom razgovoru otvoreno ističe kako situacija u tom stranačkom odboru nije idilična već dosta izazovna. Naglašava kako mu predstoji rad na terenu i „deranje đonova”. Dok se mnogi pitaju kako će pločanski HDZ -ov gradski odbor voditi iz Zagreba u kojemu je nakon završenog Ekonomskog fakulteta pronašao posao i zasnovao obitelj, Škarić najavljuje povratak u rodni kraj, iz kojeg je, upozorava, posljednjih godina otišlo 20 posto mladih stanovnika.

Početkom travnja izabrani ste za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ploče. Prije toga bila su dva neuspjela izborna pokušaja, a špekulira se kako u pločanskom HDZ-u stvari nisu baš najbolje. Dakle, kakvo je stanje u GO HDZ-a Ploče?
- Kao što ste i sami rekli, situacija nije baš idilična, zapravo, dosta je izazovna. Izbori jesu odgađani dva puta, ali na kraju smo se uspjeli konsolidirati i provesti ih. Izbori su sami po sebi festival demokracije pa je tako na našim izborima odabrano novo vodstvo koje je spremno prihvatiti određenih izazova. Sama situacija unutar Gradskog odbora HDZ -a Ploče nije ujednačena i najveći nam je izazov ujediniti sve članove kao i simpatizere te širom otvoriti naša vrata kako bi se što više ljudi priključilo Gradskom odboru. To su ciljevi o kojima smo razgovarali i prilikom kandidature, kad su i predložena imena troje potpredsjednika i ja kao predsjednik. Još tada je naš cilj bio razgovarati sa svakim članom ponaosob jer u razdoblju pred nama moramo što jače konsolidirati stranku i primiriti neke sitne sukobe koji postoje. Jedino u zajedništvu možemo promijeniti sliku stranke na razini grada Ploča i zaslužiti povjerenje građana.

Što znači to da situacija u GO HDZ -a Ploče nije ujednačena i zašto nastaju ti, kako kažete, sitni sukobi u HDZ -ovu Odboru koji je inače najstariji HDZ-ov odbor u zemlji.
- Da, Gradski odbor HDZ-a Ploče najstariji je u Hrvatskoj, prvi je osnovan, a prvi temeljni odbor je osnovan u Šarić Strugi, mjestu iz kojega dolazim. Uvijek vam postoje neke riječi koje ili ostanu neizrečene ili su izrečene u afektu. Nažalost, to rezultira stvaranjem negativnih tenzija između ljudi. Kao što sam rekao, naš generalni cilj je ujediniti i stabilizirati stranku jer sukobi nikome ne odgovaraju. Smatram da su ipak najvažnije one teme koje se tiču budućnosti i razvoja te se nadam se da smo kandidiranjem mlađih ljudi, koji su spremni raditi na terenu, uspjeli u tom prvom koraku kako bismo se dalje mogli razvijati na zdravim temeljima.

NAJVEĆI PROBLEM PLOČA JE DEPOPULACIJA

Osim konsolidiranja HDZ-a u Pločama, morate se posvetiti i tamošnjim problemima. Koji su Vama krucijalni problemi u Pločama?
- Prva i najvažnija stvar je depopulacija, odnosno, demografska slika Ploča budući da smo prema zadnjem popisu stanovništva izgubili skoro 20 posto stanovništva, što nas dovodi do drugog velikog problema, a to je neadekvatan poticaj gospodarstvu grada Ploča. Žalosna je činjenica da smo jedini grad koji se u doba korona krize nije osvrnuo na poduzetnike i gospodarstvenike u vidu financijske pomoći. Inače, konstantno se nekih par godina u proračunu vuče jedna stavka pomoći gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, ali se u operativnom smislu to ne realizira. Svi se sjećamo što je bilo u doba korone i koliko je situacija bila kritična, a tu Grad Ploče ni u jednom trenutku nije izašao ususret poduzetnicima, niti se kreirala neka financijska linija za sufinanciranje troškova rada obrtnicima i gospodarstvenicima.

Također, nedavno je na Gradskom vijeću u Pločama povećan komunalni doprinos i komunalna naknada i to nas dovodi u situaciju da ukoliko vi sad u Pločama želite graditi stambenu zgradu, iznos komunalnog doprinosa koji ćete platiti jednak je onom koji će platiti investitor u Splitu ili Zagrebu. Zakonom je definiran maksimalan iznos koji se može naplatiti, a izmjenom uredbe o komunalnom doprinosu grada Ploča, došlo je do situacije da je maksimalan zakonski iznos stavljen u prvu zonu, a to je zona grada Ploča, tako da bilo koja stambena zgrada koja se sljedeća bude gradila, plaćat će komunalni doprinos na razini velikih gradova u Hrvatskoj. Nažalost, tu se Ploče ne bi trebalo mjeriti s velikim gradovima.

Jesu li izostale primjedbe oporbe na to?
- Kad je ta odluka bilo na Vijeću, vijećnici HDZ -a iznijeli su niz primjedbi i jasno su definirali probleme koji će proizaći iz takve odluke. Kako bi se ublažio njezin efekt gradonačelnik je još na Vijeću donio amandman na prijedlog drugih vijećnika da se smanji iznos komunalne naknade, odnosno doprinosa za obiteljske kuće i tako se dobio jedan koeficijent od 50 posto gdje su onda smanjeni ti iznosi. Međutim, to se odnosi na obiteljske kuće, a znamo da su u centru Ploča manje više sve stambene zgrade. Taj korektiv je uveden za izgradnju obiteljskih kuća što je dobro za okolna naselja, ali što se tiče stambenih zgrada i njihove gradnje, stvara se problem jer će iznos naknade koji će investitor morati platiti itekako utjecati na cijenu stana. Bez stanova koji će se graditi po povoljnijim cijenama, naše će mlade obitelji i dalje odlaziti. Znamo da je u planu bila izgradnja zgrade POS-a za mlade, ali i ona je sada na čekanju. Naše stanovništvo je sve starije, a i ja sam prije šest godina otišao iz Ploča baš iz razloga koji se odnosili na zaposlenje i formiranje obitelji. Sve su to one osnovne stvari o kojima mladi razmišljaju prije negoli se odluče otići. Dizanje komunalnog doprinosa automatski je udar na investitore koji neće moći graditi stanove ispod određene cijene a to znači i manje prilika za mlade koji žele kupiti vlastiti stan.

U kontekstu te odluke o komunalnom doprinosu Vaš kolega i bivši gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić kaže kako su gospodarstvenici u Pločama „bankomat gradske uprave”. Biste li se složili s tom tvrdnjom?
- Bih! Krešo Vejić je bio gradonačelnik Ploča u dva mandata i smatram da je itekako upoznat s radom gradske uprave. U vrijeme njegova mandata grad Ploče imao manje financijske dubioze nego sada, a ne smijemo zanemariti današnje prilike koje imaju jedinice lokalne samouprave kroz EU fondove i dodatno sufinanciranje od države. Smatram da tu itekako ima prostora za veći angažman i inicijativu od strane gradske vlasti. Zabrinjava i to da je prošle godine također bio podignut jedan kredit uz minus od preko 7 milijuna kuna u gradskoj blagajni, a u proračunu za ovu godinu je planiran novi kredit u iznosu od 2,5 milijuna kuna za sufinanciranje tekućih troškova. Ovo podizanje komunalnog doprinosa i naknade je, baš kao što je Krešo rekao, udar na gospodarstvenike da bi se pokrpale rupe u gradskom proračunu.

KRSTIČEVIĆ JE DOSTA TOGA PREPUSTIO SVOM ZAMJENIKU

Kako gradonačelnik Mišo Krstičević po vama vodi Ploče?,
- Gledajte, nezahvalno je govoriti o Miši Krstičeviću budući da gradonačelnik nije u Pločama konstantno. Mišo Krstičević kao liječnik i kao osoba je izrazito dobar, međutim, kao gradonačelnik dosta toga je prepustio svom zamjeniku i stručnim službama koji se ne snalaze na terenu, a tome u prilog ide ova situacija oko manjka u proračunu i podizanja komunalnog doprinosa. Ne bi rekao da idemo u dobrom smjeru, određeni projekti jesu započeti, međutim, od početka do finalizacije nekog projekta treba proći dosta vremena i kroz naredne godine će se vidjeti jesu li ti projekti adekvatni za Ploče i kako građani gledaju na to.

Dakle, smatrate da bi Krstičević kao gradonačelnik trebao biti više prisutan u Pločama.
- Svakako.

Kakva je vaša vizija Ploča, s obzirom da je to grad koji ima sve preduvjete za razvoj, od luke, željeznice do autoceste?
- U pravu ste, potencijala ima dosta, ali nikako da se on iskoristi do kraja poput nekih drugih lučkih gradova na Jadranu. Mislim da je puno tog prepušteno na volju i inicijativu određenih udruga i udruženja, pogotovo obrtnika i oni dosta toga zajednički rade, ali potrebno je i od strane grada odrediti smjer kojim se želi ići. Treba krenuti u dijalog s gospodarstvenicima, da se vide njihovi problemi i želje. Čini mi se da se gubi kontakt s realnom situacijom na terenu, odnosno s realnim životima ljudi. Naši razvojni potencijali i prednosti jesu velike, jer osim luke imamo ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede i turizma. Grad i gradske službe trebale bi bit moderator između svih subjekata, a ne vidim da se to događa, niti da postoji neka vizija razvoja, sve je nekako više prepušteno stihiji.

ŽUPANIJA PRUŽA VEĆU POTPORU GOSPODARSTVU NEGO SAM GRAD PLOČE

Dva ministra u Vladi bila su iz Ploča, Ćorić koji je na odlasku. Marija Vučković ministrica je poljoprivrede. Krstičević kaže da je s Ćorićem dobro surađivao dok za ministricu Vučković nema baš riječi hvale.
- Sada već bivši ministar Ćorić i aktualna ministrica Vučković djeca su grada Ploča i bespredmetno je govoriti vole ili oni ili ne vole Ploče. Možda su projekti ministra Ćorića nešto vidljiviji jer je on bio zadužen za infrastrukturne, veće projekte, ali definitivno sam stava da su gradu Pločama i pločanskim gradskim projektima vrata svih ministarstava otvorena, ako se radi o kvalitetno pripremljenim i održivim projektima. Inače, ne treba zaboraviti da je upravo Ministarstvo poljoprivrede na čijem je čelu ministrica Vučković, poduprlo projekt izgradnje vrtića u Staševici u sklopu ruralnog razvoja, a paralelno s time da osobno znam da je svaki projekt koji je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a koji je došao u Ministarstvo, ministrica podržala i ne bih rekao da je takvo etiketiranje ministrice Vučković korektno od gradonačelnika Krstičevića.

Jeste li nakon izbora u HDZ-u u Pločama razgovarali sa županom o problemima u Pločama i njihovu rješavanja.
- Načelno jesmo, ali ovih dana imamo formiranje Gradskog odbora i kad završimo tu proceduru, organizirat ćemo konkretne sastanke i razgovarati o problemima u nadležnosti Županije. Važno je naglasiti kako je baš u Pločama izgrađen poduzetnički inkubator, koji je direktna podrška poduzetnicima, ne samo u Pločama nego i šire. Vid potpore koji nam pruža Županija po meni je puno veći nego onaj koji pružaju institucije grada Ploča.

Tko je Ivan Škarić, za one koji Vas ne znaju?
- Ivan Škarić je osoba koja je spremna na sebe preuzeti odgovornost kad vidim da to ima smisla, tako je bilo i s pločanskim HDZ-om. Moja struka, ali i strast je ekonomija, a trenutno sam zaposlen u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu gdje sam zadužen za EU projekte, a imam i poduzetničko iskustvo kroz vođenje vlastite tvrtke. To je ono najvažnije, a ostalo ću pokazati u vremenu koje dolazi.

O sebi skromno. Prihvatili ste se teškog posla, spremni ste konsolidirati pločanski HDZ i pripremati ga za nadolazeće izbore. Snage vam očito ne nedostaje, a pretpostavljam da imate i potporu novog predsjednika ŽO HDZ- a Blaža Peza.
- Naravno da sam prije svega razgovarao s Blažom i iznio mu moju viziju razvoja HDZ -a u Pločama. Dobio sam njegovu potporu, ali ne samo onu deklarativnu zato očekujem da nam Županijski odbor HDZ-a sa svojim iskustvom pomogne da Gradski odbor u Pločama podignemo na stabilne noge. Puno je još do sljedećih izbora, ali ja se izbora ne bojim ukoliko ćemo mi u stranci između sebe biti pošteni, iskreni, korektni i ujedinjeni, a rad na promicanju tih vrijednosti je i moj glavni zadatak. Po tom pitanju nemam upitnika, a u sljedeće tri godine predstoji nam rad na terenu i „deranje đonova“.

I činjenica da je pločanski prvi i najstariji HDZ-ov odbor u zemlji vas dodatno obvezuje.
- Istina, puno sam vagao i razmišljao o svojoj kandidaturi jer sam trenutno u Zagrebu, ali dođe taj moment kad morate donijeti neke važne odluke. Srećom, moj dugoročni cilj je bio povratak u rodni kraj. Situacija nije bajna, ali tu smo da se uhvatimo u koštac sa svim što nas čeka. Najlakše je pustiti da sve ide niz vodu, ali to nije rješenje.

Otkad ste član HDZ-a?
- Od 2008. sam bio u mladeži. Otkad sam otišao na fakultet u Zagreb imao sam svoju ekipu i bio sam aktivan u HDZ -ovu odboru Trešnjevka jug dok sam bio u Domu na Savi. Dakle, imam stranačkog staža.

Znači, vraćate se u rodne Ploče.
- Kao što sam rekao, uvijek mi je bila želja vratiti se, a sada ću to realizirati i prije nego što sam mislio. Imam sreću da mi je i supruga iz doline Neretve pa nam se nije problem vratiti doma i tu ostvariti sve naše ciljeve.

 
 

0 Komentara:

Komentiraj članak