Krenulo najveće međunarodno okupljanje svjetskih regulatora za osiguranja

Krenulo najveće međunarodno okupljanje svjetskih regulatora za osiguranja

“Globalni seminar” Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (International Association of Insurance Supervisors – IAIS) prvi se put održava u Dubrovniku 16. i 17. lipnja 2022. te je okupio više od 350 sudionika iz 70 država širom svijeta. Domaćin je ovogodišnje IAIS-ove konferencije Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Riječ je o jednom od najvažnijih godišnjih susreta nadzornih tijela iz područja osiguranja, predstavnika tržišta osiguranja i drugih zainteresiranih dionika, a ovo je prvi IAIS-ov događaj uživo nakon što je COVID-19 proglašen svjetskom pandemijom.

Sve sudionike događanja uvodno su pozdravili predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman i izaslanica ministra financija Ivana Ravlić Ivanović, načelnica Sektora za bankarstvo, računovodstvo i reviziju Ministarstva financija.

„Uz trenutačne izazove zbog inflacije i rasta kamatnih stopa sektor osiguranja diljem svijeta i u Hrvatskoj suočava se s velikim promjenama i rizicima koje donose vremenske neprilike zbog globalnog zatopljenja. Također je izložen i sve učestalijim kibernetičkim napadima na IT sustave privatnog i javnog sektora. U tim okolnostima osiguranja će morati ponuditi odgovarajuća rješenja za gospodarstvo i potrošače te istovremeno educirati korisnike kako bi podigli svijest o zaštiti svoje imovine i poslova od potencijalnih gubitaka. Osiguranja više neće pokrivati samo izolirane fizičke, već i sustavne rizike. Regulatori diljem svijeta pratit će nove modele pokrića, a da istovremeno u takvim promjenama društva za osiguranje ostanu stabilna i sigurna“, istaknuo je u uvodnom obraćanju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Pritom je dodao da je sektor osiguranja u Hrvatskoj dosad uspješno odgovorio na izazove pandemije i potresa, ostao visoko kapitaliziran, likvidan i stabilan te razvio digitalnu komunikaciju s potrošačima. „Sljedeće godine,“ ističe Žigman, „osiguratelje u Hrvatskoj očekuju dvije velike promjene – novo računovodstveno izvještavanje prema regulativi IFRS 17 i uvođenje eura, za što će domaće tržište biti spremno uz zadovoljavajuću razinu solventnosti.“

„Svi smo svjesni da sektor osiguranja ima značajnu ulogu u gospodarstvu zemlje, ali postoji potreba za daljnjim razvojem njegove jačajuće uloge u gospodarstvu, posebno u tranziciji na održivo gospodarstvo. Industrija osiguranja trebala bi sudjelovati u financiranju oporavka nakon pandemije, dovršavanju Unije tržišta kapitala i postizanju ciljeva europskog zelenog plana“, izjavila je u uvodnom obraćanju izaslanica ministra financija Ivana Ravlić Ivanović, načelnica Sektora za bankarstvo, računovodstvo i reviziju Ministarstva financija.

0 Komentara:

Komentiraj članak