KREĆU ISPLATE POVRATA POREZA: Tko, kada i koliko?

KREĆU ISPLATE POVRATA POREZA: Tko, kada i koliko?

Danas počinje isplata povrata poreza i prireza na dohodak, a porezna uprava počinje slati prva rješenja.

"Pravo na povrat poreza utvrđeno je kod 663.564 poreznih obveznika u iznosu od 1.7 milijardi kuna, dok 91.179 građana mora uplatiti razliku poreza u državni proračun u iznosu od 316 milijuna kuna", rekao je ministar financija Zdravko Marić novinarima nakon sjednice Vlade prošle srijede.

 

Povrat će ove godine dobiti oni koji lani nisu iskoristili ukupni godišnji osobni odbitak od 48.000 kuna, a isto vrijedi za stjecatelje plaća, mirovina i drugog dohotka, uključujući autorske honorare, piše HRT.

Zaposleni, mlađi od 25 godina, imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza i prireza na dohodak koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini od 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati oni od 26 do 30 godina.

Godišnji obračun provodi se već neko vrijeme automatski, a obvezu podnošenja porezne prijave imaju samo građani koji se bave nekom poslovnom aktivnošću, samostalne profesije, obrtnici ili ljudi koji primaju neki dohodak iz inozemstva, bilo da je to mirovina (ne i iz Njemačke), plaća, honorar ili slično.

 

Sinoć je u emisiji RTL Danas gostovao ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša. On je otkrio detalje o tome tko će dobiti povrat, kad i koliko.Kome novac prvo stiže i koliko će građana ove godine dobiti povrat?

"Ove godine povrat poreza na dohodak i povrat prireza na dohodak ostvarit će 663.564 građana. Iznos povrata poreza bit će 1.7 milijardi kuna. Povrati kreću već od sutra. Cjelokupan posao trebao bi se završiti do kraja mjeseca", rekao je Kutleša za RTL.

"Što se tiče isplata, rješenja su već donesena. Stizat će tijekom petog mjeseca na adrese. A već od sutra uz rješenja kreću i isplate. Osim povrata, postoji i određeni broj građana koji će dobiti rješenja za uplatu razlike poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.

Ove godine govorimo o 91 tisući građana s obvezom od 316 milijuna kuna. No oni će biti obvezni platiti u kolovozu, a povrat će biti u svibnju", rekao je.

Najbolje će proći mladi. Oni do 25, kojima se vraća cijeli porez i prirez, kao i oni od 26 do 30, kojima se vraća 50 posto.

"146 tisuća mladih do 25 godina i od 26 do 30 ostvarili su pravo na povrat poreza na dohodak i prirez poreza na dohodak u iznosu od 640 milijuna kuna. Možemo očekivati i ove godine da će cjelokupan posao biti završen tijekom svibnja", kaže.

Što s prijavama onih koji dohodak primaju iz inozemstva, koliko tu ima povrata poreza, a koliko uplata Poreznoj?

"Naš poziv urodio je plodom, više od 13 tisuća građana prijavilo se sa svojim dohotkom iz inozemstva. Još uvijek je otvorena mogućnost prijava takvog dohotka i nadamo se da će naši građani tu mogućnost iskoristiti.

Podsjećam, u tom slučaju mogu birati opcije. Hoće li to biti jednokratna prijava za 2022. godinu ili će po godinama. Sve što bude išlo u korist građanima, mogu iskoristiti. Dobrovoljna prijava podrazumijeva da neće biti kamata ni prekršajnog postupka.

O svemu se mogu informirati u ispostavama Porezne uprave gdje će ih uputiti na njihova prava i pogodnosti koje im ovaj postupak pruža", rekao je Kutleša.

0 Komentara:

Komentiraj članak