KONAVOSKA NOŠNJA KAO INSPIRACIJA: Upoznajte modnu ilustratoricu Maju Beus

Tridesetrogodišnja modna ilustratorica iz Vrgorca Maja Beus fascinira svojim crtanjem modnih ilustracija. U posebnosti je originalna, a njezine ilustracije veoma primjetne i atraktivne. Ono što je naročito upečatljivo, a povezano s Dubrovniku je njezina inspiracija koju je pronašla u konavoskom plesu i konavoskoj narodnoj nošnji.
Na pitanje koji joj je najdraži odjevni predmet kaže kako se mijenja, ali ono što je sigurno da je sad u fazi boyfriend jeans i bijela majica iako je dugo voljela haljine, uglavnom skater kroja.

Definicija modne ilustracije.

Ovo je nabolje da sama istražiš. Ja nemam službenog obrazovanja u ilustraciji. Moje znanje ilustracije dolazi samo od spajanja ljubavi prema crtanju i prema modi.

Koliko dugo se bavite crtanjem „modnih opažanja“ ?

Možda oduvijek, ali aktivno zadnjih šest godina.

Počeci početaka bavljenja ovim modernim zanimanjem. Tko vas je odveo u taj moglo bi se reći veoma zanimljivi svijet?

Sama sam se dovela. Pohađala sam srednju školu za modni dizajn i postalo mi je očito da zapravo nemam interesa za stvarati odjeću koliko imam za crtati vec stvorenu. Poslije srednje škole sam se odlučila studirati grafički dizajn jer se to činilo kao realnije rješenje, životno se činilo da ima više smisla. Ali kad sam završila fakultet i pocela raditi postalo mi je jasno da to nije to. I vratila sam se crtanju. I od tada polako gradim ovu karijeru.

Motivi koje preferirate ilustrirati su....

Uživam raditi portrete i crtati visoku modu. Ali u zadnje vrijeme kako od agentice dobijam razne narudžbe, volim crtati sve. Sada mi se je svaki motiv prilika da probam primjeniti svoj način crtanja na nešto novo i otkrivati nove stvari.

Koja boja je na neki način smisao modne ilustracije?

Nisam sigurna da tako nešto postoji, ali rekla bih možda crna. Puno toga se radi u crnoj tinti koja je jako svestran i elegantan medij.

Crmo-bijela ili ilustracija u boji i zašto?

Oboje. I jedno i drugo imaju divne osobine i nikako ne bih mogla odabrati jedno. Isto kao što ne bih mogla reći da ručno rađena ilustracija ima veću vrijednost od digitalne ilustracije (ili obrnuto). To je samo način izrazavanja i oba su jednako vrijedna.

Koja je poveznica Vaših ilustracija s Dubrovnikom?

Prije nekoliko godina sam radila seriju ilustracija dubrovačkih nošnji koje su bile divne za crtati. Kako mi se stil promijenio u zadnjih nekoliko godina i kako je moja vještina sada na drugom nivou voljela bih ponoviti taj projekt ovaj put uklapajući više dubrovačkih motiva: straduna, arhitekture, vrtova i sl.
 
Što je u Dubrovniku idealno da se uklopi u Vašu modnu ilustraciju?

Dubrovnik ima dugu tradiciju građanskog života. Ova prisutnost klasike i očuvane klasične arhitekture ga čine idealnim motivom i pozadinom. Voljela bih postaviti izlozbu klasične modne ilustracije u Dubrovniku i spojiti dvije prekrasne stvari. Elegantan motiv u elegantnom okruženju.

Jelena Hendić

0 Komentara:

Komentiraj članak