Koliko je pametno kopati po partnerovoj prošlosti i ispitivati o bivšima?

Koliko je pametno kopati po partnerovoj prošlosti i ispitivati o bivšima?

Nikada pred sadašnjim partnerom nemojte oplakivati prošle veze ili čak konkretnog partnera. Unatoč tome što vam je potrebna potpora i on vam ju je spreman ponuditi, to su krhki temelji za nastavak veze. Plakanje na ramenima sadašnjeg (potencijalnog) partnera nije način prebolijevanja bivšeg, osim ako želite uspostaviti status vječne žrtve.

Na kakav način govoriti i pitati o bivšim partnerima?

U kojoj mjeri može razgovor o bivšem pogoditi sadašnjeg partnera, ovisi samo o vama, na kakav način i u kojem kontekstu spominjemo bivše. Vjerojatno razgovor o muškoj obdarenosti ili božanstvenim grudima neće laskati sadašnjem partneru.

Koliko je pametno ispitivati o partnerovoj prošlosti?
Neki žive po načelu da moraju o partneru znati sve, ispituju sve i ponekad i čuju nešto što im nije po volji. Za usporedbu – kada nam laskaju, svi ćemo rado slušati, iako je već tako da svatko ima i neku pozitivnu crtu. Ako vas prošlost zanima samo zato što želite čuti da ste bolji, možete i sami izmisliti pričicu i idealizirati sve što imate, ali ako želite čuti istinu, pripremite se na nju, jer ju možda nećete moći podnijeti. Ne bježite od te teme kao vrag od tamjana. Ako vas sadašnji partner upita, odgovorite tako da ne povrijedite sadašnjeg i ne popljujete bivšeg partnera, jer je to neukusno i govori puno o vama – nažalost, ne ono što biste željeli. Nikada se nemojte skrivati pred prošlošću, jer to može uništiti partnerovo povjerenje. Postat će sumnjičav da nešto skrivate.

Zašto se toliko opetrećujemo prošlošću?
Već sadašnjost nam donosi puno puta izazove koje moramo proći s partnerom. Zašto bismo se opterećivali duhovima prošlosti? Usporedba s bivšima je, naravno, jedna stvar. Mnogi misle da će kroz to bolje upoznati svog partnera. Pogreška. Potrebno je znati da partner nije kredibilan izvor informacija. Svaki čovjek nam se može predstaviti kako god želi. Kroz sve partnerske probleme ćete u budućnosti prolaziti i ako ćete po cijele dane razgovarati o prošlosti. Činjenica je da prošlost nosimo sa sobom, pa je bolje ne pokušavati razgovorom o njoj riješiti trenutne probleme.

Što nije dobro raditi?

Nema čovjeka koji nema svoju prošlost. Prošla iskustva su nas izgradila i napravila takvima kakvi smo danas. Mi danas govorimo o našoj prošlosti, čak i ako je ne spominjemo. Tako su u svakoj vezi prisutni duhovi prošlosti, čak i ako je to na sasvim nesvjesnoj razini. Ponekad baš tako ispadne da spomenemo primjer, povučemo usporedbu. Je li to za sadašnjeg partnera teško, može li ga to povrijediti? Je li pametno kopati po partnerovoj prošlosti i ispitivati o bivšima?

0 Komentara:

Komentiraj članak