Kokosovo ulje je vrlo zdravo, no ipak ga ne biste trebali koristiti u ovim situacijama

Kokosovo ulje je vrlo zdravo, no ipak ga ne biste trebali koristiti u ovim situacijama

Saznajte što ovaj “lijek za sve” doista može, a što ne može učiniti za vas.
Kokosovo ulje liječi apsolutno sve – barem se tako čini u posljednje vrijeme. Kuhari zdrave hrane koriste ga u svojim jelima, stručnjaci za ljepotu mažu ga po cijelom tijelu, a predlažu se i teorije da kokosovo ulje ima zaštitna svojstva od bolesti protiv Alzheimera. No zaslužuje li kokosovo ulje doista biti u centru pažnje kada se govori o prirodnim lijekovima? Iznenađujuće istraživanje američkog New York Timesa otkrilo je kako 72% Amerikanaca smatra da je kokosovo ulje zdravo, dok se samo 37% nutricionista slaže s njima. Stoga prije nego sljedeći put otvorite svoje pakiranje kokosovog ulja, saznajte u kojim situacijama to i nije najbolja ideja, pišu finirecepti.net.hr

Želite izgubiti na težini

Pazite na svoje kilograme? Ljubitelji masnih ulja reći će vam da će kokosovo ulje smanjiti vaš struk, no prava istina je da kokosovo ulje sadrži jako puno kalorija. Iako je kokosovo ulje bolji izbor od većine alternativa, s čak 117 kalorija po žlici zapravo se može usporediti s maslinovim uljem. Naravno, to ne znači da ga ne bi trebali koristiti, samo nemojte pretjerivati.

 

Redovito konzumiranje velikih količina

Pravilo da je sve dozvoljeno u umjerenim količinama čini se vrijedi i kada je u pitanju kokosovo ulje. Razlog je činjenica da 12 grama kokosovog ulja (jedna žlica) sadrži jako puno zasićenih masti, a većina istraživanja i dalje govori kako one mogu povećati rizik od srčanih oboljenja i visokog kolesterola.

Imate ranice na koži

Mažete se kokosovim uljem? Pripazite gdje ga nanosite! Kada dođe u kontakt s posjekotinama, ogrebotinama, ili otvorenim ranama, kokosovo ulje može izazvati iritacije na koži, crvenilo i svrbež.

 

Kokosovo ulje kao krema za sunčanje

Istina je da kokosovo ulje ima određena zaštitna svojstva protiv UV zraka, a neka istraživanja sugeriraju i kako bi zaštitni faktor kokosovog ulja mogao biti oko 8 SPF. Međutim, kokosovo ulje ne bi se smjelo koristiti umjesto standardnih krema za sunčanje! Ako se planirate izlagati jakom suncu, trebali bi koristiti puno jači zaštitni faktor (barem 30 SPF), a kremu za sunčanje nanositi na kožu svaka dva sata.

Kokosovo ulje pod tušem

Kokosovo ulje možda ima umirujući učinak na vašoj koži, no ako nije potpuno utrljano vrlo lako može postati masno. Ako uz to dospije na površinu na kojoj stojite, izlažete se velikom riziku od pada i (potencijalnog) odlaska u bolnicu.

 

Kuhanje na jakom plamenu

Mnogi ljudi ne znaju kako nerafinirano kokosovo ulje ima puno nižu točku dimljenja od rafiniranog kokosovog ulja. Stoga odaberite kokosovo ulje prema jelu koje pripremate – ako hranu planirate kuhati ili pržiti na jakoj vatri svakako nabavite rafinirano kokosovo ulje.

Kokosovo ulje tijekom zime

Kokosovo ulje hrana je koja se brzo hladi stoga je idealno za ukusne ljetne obroke, no nije najbolja ideja koristiti ga tijekom zime.

0 Komentara:

Komentiraj članak