Kitesurfing na    ušću Neretve – spoj prirodne    ljepote i     ekstremnog sporta

Kitesurfing na ušću Neretve – spoj prirodne ljepote i ekstremnog sporta

Ušće Neretve već dugi niz godina je utočište ljubiteljima ekstremnog sporta – kitesurfinga. Ono pruža jedinstvene uvjete za bavljenje ovim sportom, kako zbog maestrala tako i zbog prostranih pješčanih plićina.

Ova kombinacija pogoduje naprednim kitesurferima, ali i početnicima jer pruža savršene uvjete za učenje i svladavanje različitih akrobacija. Uz to surferi su prava atrakcija za usputne prolaznike i kupače koji ih promatraju s obale. 

Za bavljenje ovim sportom potrebno je imati opremu koja se sastoji od: kitea (zmaja), daske za kiteboarding i trapeza – remena na koji se spaja kite. Za početnički komplet potrebno je izdvojiti od 1200 do 1500 eura. Početnicima se preporuča položiti tečaj uz instruktora kako bi se što bolje upoznali sa sportom i sigurnošću s obzirom na potencijalne opasnosti koje nosi. Cijena je oko 400 eura za tečaj od 3 dana, a uključuje teorijsku i praktičnu poduku. 

Kiteboarding klubovi polaznicima svoja vrata otvaraju od početka svibnja do kraja rujna jer tad počinje i završava sezona maestrala. Jedan od takvih klubova je i „Kiteboarding klub Komin“ koji je zaslužan za popularizaciju sporta i ušća Neretve kao svjetski poznate kitesurfing destinacije. 

Osim toga, u klubu na kominskom dijelu Ušća nerijetko se organiziraju zabave vikendom koje potraju i do ranih jutarnjih sati pa kiteri iz cijelog svijeta, zajedno s „lokalcima“, dočekuju novi dan. 

Jure Jurinović, student druge godine diplomskog studija „Marikultura“ Sveučilišta u Dubrovniku

0 Komentara:

Komentiraj članak