KENOVA? Kako su Dubrovčani okupirali Kotor

KENOVA? Kako su Dubrovčani okupirali Kotor

Foto: Kenova

Jednodnevni festival ‘Kenova?’, koji je održan u subotu u Kotoru, okupirao je kotorski Stari grad audio, video radovima, performansima, plakatima umjetnika koji su se predstavili zajedničkom izložbom ‘20 godina poslije – dubrovačka umjetnička scena u Kotoru’. Izložbom i recitiranjem poezije Milana Milišića, u palači Bizanti u Kotoru je na simboličan način obilježeno 20 godina od napada na Dubrovnik, koji su izvele snage JNA i crnogorski dragovoljci.

‘Imali smo namjeru okupirati cijeli grad radovima, ali uspjeli smo samo okupirati općinu’, kazao je na otvaranju jedan od organizatora festivala, Slaven Tolj. 

Publiku je u  dvorištu palače Bizanti dočekala dubrovačka zastava Libertas, rad Marijane Vukić – sloboda simbolizirana u  funtama, eurima i dolarima, simbolični prikaz rasprodaje Grada, njegove povijesti, tradicije i kulture, svega čime se Dubrovnik stoljećima ponosio. Iza nje se čuo smijeh koji je odjekivao palačom, sedamnaestominutna audio instalicija Ivone Vlašić ‘Bez naziva’ koja predstavlja  jedan od najjednostavnijih načina da se pobjegne  od stvarnosti. 

Gradom, na raznim podlogama, oblijepljeni su plakati ‘I nakon svega niknut će cvijeće’, Ivane Dražić  Selmani,  intimni zapis iz vremena rata, koji simbolički kroz izrezane cvjetove predstavlja ‘ruže’ od raspuknutih granata. Stjepan Grbić je kroz rad ‘Triptih’ prikazao vojničku uniformu u kojoj se Tolj borio 1991. godine, odjeću u kojoj je održao performans Patriot 2007. i svakodnevnu garderobu u kojoj provodi vrijeme. Grupa ABS postavila je dvije slike uniformi crnogorske i hrvatske vojske. Maja Marković je prikazala rad ‘Smetnje’, Marko Ercegović izložio je fotografije pod nazivom ‘Lijep pozdrav’, a na nekoliko mjesta, od kojih je jedan zid palače Beskuća, prikazani su video radovi Luke Piplice, Marija Cvjetkovića i Ane Požar Piplice. Izloženi su i radovi Marije Grazio ‘Maja’, Ben Cainov ‘2011 -2081’, Ivane Pegan Baće ‘Dubrovnik 26.9.2011’... Publika je mogla vidjeti i radove Borisa Cvitanovića i Tine Gverović.   

Foto: Kenova

Djeca iz glumačke škole Petra Pejakovića su u prostoru Palače, poredani u krug govorili poeziju Milana Milišića, dubrovačkog književnika koji je bio prva žrtva napada JNA i crnogorskih dragovoljaca na Grad 1991. godine. Time je na simboličan način kotorska mladež podsjetila na rad jednog od najvećih pjesnika bivše Jugoslavije i, istovremeno, upozorila na ludilo koje se dogodilo ne tako davno na ovim prostorima, zbog čega je komunikacija između dva grada koje veže zajednička prošlost, otežana. Tijekom performansa učenici su djelili na papirima stihove Milišićeve pjesme ‘Sveta nedjelja i drugi’. 

Foto: Kenova

Za kraj, u vrtu jednog od lokala na televiziji su se vrtili snimci rušenja Dubrovnika dok je Igor Knezović  sjedio za stolom i prikazivao kako, kroz najobičnije svakodnevne aktivnosti, rat u plamenu sve guta.  

Festival ‘Kenova?’ na ovaj način je kotorskoj publici predstavio presjek suvremene dubrovačke umjetničke scene, ali i kroz zbližavanje umjetnika ova dva grada podsjetio na 20 godina od početka napada na Dubrovnik. 

Ideja ‘Kenova?’ festivala je da se ljudi, pogotovu mlađe generacije koji su geografski blizu, u dva grada koji dijele zajedničku/e prošlost/i i budućnost u europskim okvirima, upoznaju, pronađu zajednički jezik i nastave neposredno družiti mimo institucionalnih okvira. Riječ je o ljudima koji ne pristaju na ideju da se autentični nacionalni identiteti dokazuju samo isticanjem razlika među susjednim kulturama i zagovaraju normalnu aktivnu komunikaciju među akterima u kulturi, uvjereni da time obogaćuju vlastiti kulturni identitet te pomažu stvaranju uvjeta da ovaj prostor postane regija plodonosnog prožimanja, suradnje i tolerancije čime neutraliziraju opasnost ponavljanja sukoba. 

Foto: Kenova

Ove godine festival je simboličnog karaktera i trajao je samo jedan dan. Od iduće godine, festival će trajati četiri dana i biti će rotacijskog karaktera - u svibnju će se kotorska umjetnička scena predstaviti u Dubrovniku, a u listopadu Dubrovčani ponovo dolaze u Kotor.  

Izložbu su organizirali Art Radionica Lazaretti iz Dubrovnika i Bokeljska inicijativa iz Kotora, uz pomoć Općine Kotor, Konzulata Republike Hrvatske u Kotoru i Hrvatske gospodarske komore. Festival je pomogla i naftna kompanija INA.

0 Komentara:

Komentiraj članak