KAZNA S 5 ZVJEZDICA Evo kako izgleda ćelija Ratka Mladića (VIDEO)

KAZNA S 5 ZVJEZDICA Evo kako izgleda ćelija Ratka Mladića (VIDEO)

Ubojstva, zastrašivanja, silovanja, progoni i ponižavanje... Svih ovih grozota nisu se libili pripadnici nekadašnje vojske Republike Srpske pod zapovjedništvom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a sve kako bi ostvarile svoj cilj - etnički čistu Republiku Srpsku.
Mladić je u četvrtak osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, a Sudsko vijeće Haškog tribunala je, čitajući presudu, izdvojilo i neke primjere kako bi prikazali brutalnost i svirepost počinjenih zločina, piše 100posto.hr.

Uvjeti u haškom zatvoru iznad svih međunarodnih standarda

Gnjusni zločini su u detalje opisani u presudi Mladiću, a ćelija u kojoj će posljednji haški optuženik sasvim izgledno provesti ostatak svog života se prostire na 15 metara četvornih, što prelazi međunarodne standarde smještaja, količine svjetlosti i opreme za jednog pritvorenika.

Ako se uzme u obzir Mladićevo narušeno zdravlje, što neprestano ističe njegova obrana, i činjenica da je haški tribunal ranije pravio presedane u kojima je osuđenicima dopuštao da robijaju i van haških zidina (Biljana Plavšić), treba reći kako postoji mogućnost da će monstrum život okončati u nekom drugom zatvoru, no najrealnije je ipak očekivati kako neće uspjeti u tom planu. 

Krvloci Mladić i Karadžić vole igrati šah

Svaka ćelija u Haagu ima krevet, stol, police, ormar, WC-školjku, umivaonik, televizor, računalo bez interneta i interfon za komunikaciju sa stražarima kad je ćelija zaključana.

Ćelije se raspoređene u više krila zgrade. Pritvorenici u svakom od krila imaju pristup zajedničkom prostoru za rekreaciju (tenis, stolni nogomet), gdje mogu pripremati i obroke te međusobno komunicirati. Na raspolaganju imaju i raznu opremu te instruktore za različite vrste sportova i održavanje kondicije.

Poznato je kako je Mladić u proteklih šest godina, koliko se nalazi u pritvoru, često igrao šah sa svojim partnerom u ratnim zločinima, krvolokom Radovanom Karadžićem, koji čeka drugostupanjsku presudu, nakon što je 2016. osuđen na 40 godina zatvora.

Također, pritvorenici na raspolaganju imaju potpunu medicinsku njegu, a mogu pohađati i obrazovne programe te programe radne terapije. Naprimjer, mogu učiti engleski jezik, raditi na računalima ili jednostavno slikati.

Mislite li da je to ipak malo previše luksuza za ratne zločince? Zatvor u Haagu pogledajte u videu.

0 Komentara:

Komentiraj članak