KARTA   SEIZMIČKE  OPASNOSTI: Ovim europskim   zemljama   u   idućih 50 godina prijete najrazorniji potresi

KARTA SEIZMIČKE OPASNOSTI: Ovim europskim zemljama u idućih 50 godina prijete najrazorniji potresi

Balkanske i mediteranske zemlje, ali i Turska, nalaze se na područjima kojima najviše prijete razorni potresi u Europi, pokazuje karta koju su napravili znanstvenici SHARE projekta koji financira Europska unija.
Znanstvenici su objavili kartu koja prikazuje najugroženija područja diljem Europe, a ona pokazuje da razorni potresi najviše prijete Italiji (koju je prije nekoliko dana pogodio potres u kojem je poginulo 290 ljudi), zemljama Balkana, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj, piše Index.

"Europa ima dugačku povijest razornih potresa", kazao je profesor Domenico Giardini, koordinator projekta SHARE. "Svi se sjećamo tragičnih potresa u Turskoj 1999. godine i Italiji 2009. godine. U potresu u Turskoj poginulo je 17.000, a u Italiji 300 ljudi.

Kako bi složili kartu, znanstvenici su koristili podatke o više od 30.000 potresa magnitude veće od 3,5 stupnjeva po Richteru u Europi i analizirali njihov razorni učinak.

Europska karta seizmičke opasnosti prikazuje očekivano pomicanje tla u narednih 50 godina. Plava boja označuje područja relativno niske opasnosti, žuta i narančasta područja umjerenog rizika od razornih potresa i crvena područja visokog rizika.

Karta također prikazuje i nekoliko "vrućih točki" u blizini Bruxellesa, Lisabona i Portugala, kao i Budimpešte.

"U ovom projektu, seizmička opasnost odnosi se na vjerojatnost velikih šteta i gubitaka ljudskih života za vrijeme potresa. Umjereni potres u gusto naseljenom dijelu Europe može imati strašne posljedice", kazao je dr. Artur Pinto.

0 Komentara:

Komentiraj članak