Kancerogena supstanca otkrivena u voću

Kancerogena supstanca otkrivena u voću

S tržišta se hitno povlači popularno voće zbog prisutnosti zabranjenih pesticida dimetoata i ometoata, izvijestio je Europski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, piše Danica.hr.
Dimetoat i ometoat otkriveni su u zamrznutim trešnjama na tržištu Belgije. Trešnje su porijeklom iz Poljske, a distribuirane su u Belgiju, Hrvatsku, Francusku i Nizozemsku.

Rizik je ozbiljan, a tragovi pesticida otkriveni su u proizvodu prilikom službene kontrole na tržištu. Zemlja prijave je Belgija, a porijeklo voća Poljska, napominju u Europskom centru za uzbunjivanje.

Inače, donedavno široko rasprostranjen insekticid koristio se najviše u suzbijanju voćne mušice na maslinama, trešnjama i višnjama. Europska komisija donijela je mjeru kojom se zabranjuje produljenje odobrenja za aktivnu tvar dimetoat te se pesticid u EU posve izbacio iz upotrebe od listopada 2020. godine, donosi Slobodna Dalmacija.

Mjera se temeljila na zaključcima Europske agencije za sigurnost hrane, prema kojima nije moguće isključiti rizik koji proizlazi iz „izloženosti ostacima dimetoata, za kojeg se genotoksični potencijal ne može isključiti, i njegov glavni metabolit ometoat za kojeg je zaključeno da je in vivo mutagena supstanca.”

Neke znanstvene studije koje su provođene na području SAD-a otkrile su da konzumiranje hrane tretirane dimetoatom može povećati rizik od karcinoma. Europska agencija za sigurnost hrane još je u travnju 2016. upozorila kako taj pesticid može biti štetan za ljude.

Dimetoat je, prema znanstvenim tumačenjima, organofosforni insekticid koji uzrokuje oksidacijski stres i oštećuje mnoge organe, uključujući reproduktivne, piše Danica.hr.

1 Komentar:

Komentiraj članak