KAMENICE Obilje zdravlja u jednom zalogaju

KAMENICE Obilje zdravlja u jednom zalogaju

Istraživanja su pokazala da ako se pojede samo jedan obrok s plodovima mora tjedno, može se prepoloviti rizik od srčanog udara. Zašto onda ne uvrstiti u tjedni jelovnik kamenice? U ovoj zasluženo nazvanoj kraljici među školjkama krije se daleko više blagodati nego što se misli.
Na koje sve načine kamenice mogu doprinijeti zdravlju i kvaliteti života.

Omiljena hrana na carskom dvoru

Kamenica se u Jadranu uzgaja još od antičkih vremena. Poznata je priča o austrijskom caru Franji Josipu koji je zahtijevao da mu dopremaju stonske kamenice u Beč, a voljeli su ih i rimski carevi te mnogi europski kraljevi.

Po čemu je ona toliko posebna? Možda europski vladari nisu znali nutritivne vrijednosti kamenice, ali zasigurno nisu bez razloga obožavali ovu namirnicu. 

Kamenica koja se kod nas uzgaja naziva se europska plosnata kamenica, Ostrea edulis. Njezin uzgoj nekada je bio raširen po cijeloj Europi, međutim, 60-ih i 70–ih godina prošlog stoljeća bolesti uzrokovane mikroorganizmima poharale su većinu populacija. 

Kamenica u Malostonskom zaljevu nikada nije bila zaražena, a danas je cjenjenija nego ikad. Vodeći stručnjaci u uzgoju kamenica kažu da ona zaista ima poseban okus. Uzgoj u čistom Jadranskom moru Malostonskog zaljeva ima svojih prednosti, čini ju nutritivno bogatom, punom okusa. Dok rastu do konzumne veličine pričvršćene su na uzgojnim strukturama u stupcu mora gdje se hrane filtriranjem fitoplanktona. Može li se uopće poželjeti zdraviji i prirodniji obrok?

10 vrsta vitamina u jednoj namirnici

Kamenice obiluju bjelančevinama, vitaminima, mineralima i antioksidansima, a 100 grama mesa kamenice ima samo 46 kalorija. Tko traži namirnicu koja će osigurati energiju, a želi izgubiti suvišne kilograme – svakako treba uvrstiti kamenice u jelovnik.

Obilje vitamina B skupine u njima vrlo su bitni za funkcioniranje organizma. Kalcij je važan za izgradnju kostiju, dok se popularna afrodizijačka svojstva kamenica pripisuju mineralu cinku. Modernom prehranom ne unosi se dovoljno cinka u organizam, a količina od samo tri kamenice osigurava dnevnu potrebu za tim mineralom. 

Kamenica na 185 načina

Konzumiranjem svježe kamenice poškropljene s tek nekoliko kapi limunovog soka unose se u organizam sve njezine blagodati. Naravno, postoje ljudi koji ne vole konzumirati sirove kamenice, no to ne znači da se trebaju odreći te visokovrijedne namirnice.

Tko još nije, krajnje je vrijeme da proba kremastu juhu od kamenica, kamenice zapečene s bešamel umakom ili omotane pršutom i zapečene u pećnici. 

Kulinarska spisateljica i obožavateljica kamenica Joan Reardon posvetila je nekoliko knjiga kamenicama, a njezin najpopularniji naslov je ''Oysters – a culinary celebration''. U knjizi se nalazi 185 recepata za pripremanje kamenica, tako da će i najizbirljivija nepca pronaći nešto za sebe. Za početak, bilo bi dobro iskušati ovaj recept. Dobar tek!

Sastojci

⦁kamenice
⦁kruh
⦁maslac
⦁usitnjeni češnjak

Nadjev

⦁2 šalice parmezana
⦁1 šalica naribanog mozzarella sira
⦁2 žličice usitnjenog češnjaka
⦁2 limuna – iscijediti sok
⦁nasjeckani peršin

Priprema

Sve sastojke za nadjev dobro pomiješati u posudi. Prije stavljanja na roštilj na svaku kamenicu obilno staviti nadjeva.

Peći na roštilju sve dok se sir ne istopi, a kamenice ne počnu mijenjati boju. Uglavnom im treba oko 10 minuta. Maknuti ih s roštilja i servirati s prepečenim kruhom premazanim maslacem i češnjakom.

Sanja Grđan

Pohane kamenice

Pohane kamenice S.G.

0 Komentara:

Komentiraj članak