KAKVI NAS AVIONI ČEKAJU? Putnici će sjedati u krilima s prtljagom

KAKVI NAS AVIONI ČEKAJU? Putnici će sjedati u krilima s prtljagom

Nizozemska zrakoplovna kompanija KLM financira razvoj zrakoplova u obliku slova V u kojem će putnici moći sjediti i u prostoru krila čime će zrakoplov biti učinkovitiji u potrošnji goriva. Zbog svog futurističkog izgleda bit će i aerodinamičniji, pa će mu biti potrebno 20 posto manje goriva od onoga koliko troši Airbus A350, najnapredniji zrakoplov trenutačno.
Istraživači su najavili kako će prototip bit spreman tijekom jeseni ove godine, no komercijalna verzija zrakoplova mogla bi poletjeti najranije 2040. godine. Ideju takvog održivog zrakoplova koji u svojim krilima može smjestiti putnike, prtljagu i spremnike goriva, pokrenuo je Justus Benad, koji je tad bio student na berlinskom tehničkom sveučilištu, piše Business Insider, a prenosi Express

Za daljnji razvoj zaslužno je Sveučilište Delft Technical iz Nizozemske koji sad surađuju sa KLM-om.  Poput naprednog Airbusa A350 Flying V moći će primiti 314 putnika, i 160 metara kvadratnih prtljage, a imat će i isti raspon krila pa će moći proći kroz iste hangare, letjeti po istim pistama i sl. Na većim udaljenostima moći će letjeti s manjom potrošnjom, tj. bit će to održiviji sustav letenja, kako kažu iz kompanije.  "Flying V je manji od A350 i ima manju površinu dotoka u usporedbi sa količinom volumena, pa tako i manji otpor. Što znači da mu je potrebno manje goriva za istu udaljenost", kaže dr. Roelof Vos, voditelj projekta u TU Delft.


0 Komentara:

Komentiraj članak