Kakva je to bolest koja u težem obliku pogađa uglavnom muškarce

Kakva je to bolest koja u težem obliku pogađa uglavnom muškarce

Osobe koje boluju od te bolesti često s nelagodom o njoj pričaju i ne traže liječničku pomoć u ranoj fazi. Oboljelima mnoge radnje postaju uzastopna borba jer ne mogu izravnati jedan prst ili čak cijeli dlan.
Dupuytrenova bolest, poznata kao i "vikinška" bolest, stanje je zbog kojeg postupno može doći do savijanja jednog ili više prstiju na ruci i oboljeli često imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih zadataka kao što su vožnja, pranje ili jednostavno rukovanje.

Upravo radi njihove dodatne edukacije, pokrenuta je prva hrvatska internetska stranica www.dupuytren.hr koja na jednom mjestu donosi sve informacije o bolesti o kojoj se malo priča.

Osobe koje boluju od te bolesti često s nelagodom o njoj pričaju i ne traže liječničku pomoć u ranoj fazi. Oboljelima mnoge radnje postaju uzastopna borba jer ne mogu izravnati jedan prst ili čak cijeli dlan.Čak i jednostavni svakodnevni zadaci kao što su vožnja automobila, stavljanje rukavica, pranje lica ili oblačenje za njih mogu biti jako teški. Iako nije opasna po život, Dupuytrenova bolest može uvelike ograničavati život.
 
Uzroci i simptomi Dupuytrenove bolesti 

Dupuytrenova bolest progresivno je stanje koje može postupno napredovati u Dupuytrenovu kontrakturu (jedan od mogućih simptoma Dupuytrenove bolesti, a razvit će se kod približno 25 posto bolesnika, pri čemu se zahvaćeni prst ili prsti trajno savinu prema dlanu šake.  

Procjenjuje se da Dupuytrenova bolest zahvaća od tri do šest posto bijelaca i to posebice one sjevernoeuropskog podrijetla, zbog čega je i dobila naziv "vikinška bolest".

Prema kliničkom mišljenju, u Hrvatskoj ima oko 1300 oboljelih. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena (5 do 15 puta) i težeg je oblika.

Stvarni uzrok Dupuytrenove bolesti još je uvijek nepoznat, ali neki od uzroka su genetika (gotovo kod 70 posto svih osoba s Dupuytrenovom bolešću u obiteljskoj se povijesti bolesti javlja to stanje), dijabetes, alkohol, epilepsija, ozljede.

Liječenje Dupuytrenove bolesti 

Trenutno ne postoji lijek za Dupuytrenovu bolest. No, savinuti prst je moguće istegnuti. Ovisno koliko je ozbiljno prst savinut ili je značajno oštećena funkcija šake, liječnik opće prakse uputit će oboljelog liječniku specijalisti.

Specijalist će iznijeti različite mogućnosti, nekirurške i/ili kirurške te pomoći u odabiru najbolje opcije liječenja čiji je cilj vratiti funkciju šake i spriječiti napredovanje bolesti. 

Rano otkrivanje Dupuytrenove bolesti nužno je za uspješnije liječenje

Zadebljanje kože na dlanu
Rast gustih snopova ispod kože na dlanu
Odvajanje (ako se koža povlači prema unutra) i/ili udubljenje (male, ali duboke udubine) kože na dlanu
Male bezbolne kvržice na dlanu
Savijanje prsta prema unutra, tj. prema dlanu, a da ga ne možete ispružiti.

Nabrojani simptomi su samo za informaciju i ne mogu zamijeniti liječničku dijagnozu, piše zivim.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak