Kako se ZAISTA štedi struja: Je li bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog?

Kako se ZAISTA štedi struja: Je li bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog?

Vječita dilema svake obitelji je – da li gasiti ili ostaviti bojler da stalno radi, kako bismo trošili manje struje. Iako među većinom vlada mišljenje kako je bolje ostaviti ga da radi jer se pri svakom paljenju troši više struje za ponovno zagrijavanje, odgovor je potpuno drugačiji.
Nikola Nikolić, zamjenik direktora poduzeća za energetsku efikasnost “Energy saving group” kaže da od dinamike trošenja zavisi da li da ga gasite ili stalno držite upaljenog, piše prirodajelijek.com.

-Ovisno od toga na što trošite toplu vodi i koliko često, preporučujem da se bojler ipak gasi kada je skupa struja. Primjera radi, jednoj četveročlanoj obitelji je najbolje da bojler uključuje noću kada je jeftina struja i gasi ujutru kada prestaje taj režim, pa da ga predveče dogrijava.

I u stanovima u kojima živi jedan član preporučujem da koristi prednosti jeftine struje jer je ona još uvijek nekoliko puta jeftinija, samo što on vjerojatno ne treba da ga dogorijeva – savjetuje Nikolić.

Pogrešno je uvjerenje da bojler treba da bude stalno uključen, jer ga termoregulator uključuje i isključuje prema namještenoj temperaturi i da tada navodno troši manje električne energije.
Osim toga, stalno upaljen bojler i danju i noću, stvara potencijalnu opasnost ako neki ili svi sigurnosni elementi na bojleru otkažu.

Specijalni slučaj čine pametni bojleri koji prate korisnika te na osnovu algoritama predviđaju kada će trebati tople vode. Takvi bojleri mogu uštedjeti i do 20 posto na godišnjem nivou, a cijena im je neznatno skuplja od klasičnih.

0 Komentara:

Komentiraj članak