Kako da brzo i efikasno očistite madrac!

Kako da brzo i efikasno očistite madrac!

Čišćenjem madraca eliminirate mrtve ćelije kože i grinje, ali poboljšavate i kvalitetu sna. Naime, istraživanja pokazuju da se u korištenom madracu može naći između 100 tisuća i deset milijona grinja. To je prvenstveno zbog toga što se one hrane mrtvim ćelijama kože, a madrac je pun istih obzirom da dosta vremena provodite na njemu. Ono što može izazvati iritaciju kože i alergije nisu same grinje već, zapravo, njihov izmet.

Pa, šta možete učiniti da riješite ovaj, ne tako mali, problem? Prije svega, redovno mijenjanje posteljine je imperativ – posteljinu mijenjajte jednom sedmično. Takođe, redovno čistite madrac. Lakše reći nego uraditi, obzirom da madrac ne možete ubaciti u veš mašinu. Ipak, donosimo vam tri jednostavna koraka pomoću kojih madrac možete očistiti brzo i efikasno.

  1. Prije svega, promijenite posteljinu. Perite je na najjačoj temperaturi. To će pomoći da eliminišete grinje koje su se nakupile u njoj.

  2. Na madrac pospite izdašnu količinu sode bikarbone (možete je posuti pravo iz kutije, ali kako bi se ona ravnomjerno rasporedila, bilo bi dobro da koristite sito).

  3. Nakon sat vremena (bilo bi idealno da je ostavite da odstoji što je duže moguće) sodu bikarbonu pokupite pomoću usisivača. Skinite četku i usisavajte crijevom. Radite to polako, jer zadržavanje crijeva na svim dijelovima madraca pomoći će da “izvučete” što više prašine i grinja iz njega.

Za dubinsko čišćenje, potrebno je uraditi parno čišćenje madraca. Nemojte zaboraviti da je potrebno i da redovito perete jastuke, posebno ako se često znojite noću, jer i oni mogu biti pravo “skladište” grinja. Takođe, jastuke je potrebno mijenjati svake dvije godine.

Zapamtite, trećinu života provodite u krevetu pa je veoma važno da ga održavate čistim, baš kao i bilo koju drugu površinu u vašem domu. Čišćenje madraca preporučuje se svaka tri mjeseca.

0 Komentara:

Komentiraj članak