Kad je povoljnije uzeti obiteljsku, a kad zadržati svoju mirovinu uz dodatak

Kad je povoljnije uzeti obiteljsku, a kad zadržati svoju mirovinu uz dodatak

Od 1. siječnja kreće novi model obiteljskih mirovina po kojem će udovice i udovci imati pravo birati samo obiteljsku mirovinu, koja će za jednog člana obitelji iznositi 77 posto mirovine pokojnog partnera ili partnerice, umjesto dosadašnjih 70 posto ili nastavak primanja vlastite mirovine i još 27 posto obiteljske.

Pritom se iznos obiteljske mirovine podiže sa 70 na 77 posto, a isplata će biti moguća i za više članova obitelji u slučaju invaliditeta, nesposobnosti za rad i drugih stanja. Tako će obiteljske mirovine za dva člana obitelji s 80 porasti na 88 posto, za tri člana s 90 na 100 posto, a za četiri člana obitelji sa 100 na 110 posto mirovine pokojnika, piše Mirovina.hr.

Obiteljsku mirovinu, osim u iznimnim slučajevima, mogu koristiti osobe starije od 65 godina i do najvišeg iznosa od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (AVM), što u ovom trenutku iznosi 6.212 kuna. Ova će brojka biti podložna izmjenama kroz redovita usklađivanja.

Kod primanja vlastite i 27-postotnog dijela obiteljske mirovine, taj dio ne može biti niži od tri AVM-a (232,95 kuna), ali niti veći od 50 posto vlastite mirovine, s tim da je krajnji limit već spomenutih 80 AVM-a.

Kako bi pojasnio kome je povoljnije uzeti obiteljsku, a kome vlastitu i dio obiteljske mirovine, analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper izradio je tablicu sa specifičnim iznosima mirovina pokojnika, kojima je pridružio 77 posto njihove vrijednosti ili mirovinu preživjelog partnera uz 27 posto obiteljske. Pritom je naglasio jednu važnu informaciju.

“Obiteljska mirovina je povoljnija, ako je mirovina preminulog partnera veća za 78 posto i više od mirovine preživjelog partnera ili ako je mirovina preminulog partnera niža od 78 posto, onda je povoljnije ostati na osobnoj mirovini (ili se vratiti iz obiteljske u osobnu) i uzeti 27 posto dodatka od obiteljske mirovine”, poručio je Šemper.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) će trebati prilikom podnošenja svakog zahtjeva za mirovinu od 1. siječnja, umirovljenicima predočiti izračune za oba modela, kako bi se oni mogli lakše odlučiti za povoljniju varijantu.

0 Komentara:

Komentiraj članak