Kad je idealno vrijeme za slatkiše i deserte

Kad je idealno vrijeme za slatkiše i deserte

Poslije ručka ili večere uglavnom žudimo i za nekim slatkišem. Uglavnom je to i nepisano pravilo, da nakon što pojedemo glavni obrok, serviramo nešto desert, piše B92. Ipak, je li je to pravo vrijeme za dodavanje ugljikohidrata?

Iako mnogi ne mogu odoljeti, poslastica poslije večere mogla bi doprinijeti refluksu kiseline, žgaravici, uznemirenom trbuhu ili samo lošem snu ako slatko jedete neposredno prije spavanja.“Potrebno je oko jedan do dva sata za probavljanje ugljikohidrata. Ako dodate više komponenti kao što su proteini i masti, produžavate vrijeme probavljanja.

Većina deserta sadrži velike količine masti i ugljikohidrata (dodatni šećer, brašno, itd.)”, ističe Su-Elen Anderson-Haines, dijetetičarka.Ako vam je ikada rečeno da pričekate prije nego što uzmete još jednu porciju ili pojedete desert, postoji razlog zasnovan na istraživanju, mozgu je potrebno oko 20 minuta da registrira sitost, prenosi Poslovni.hr.

“Može potrajati da trbuh komunicira s našim mozgom kako bismo shvatili da smo siti, ali to ne znači da ne možete da jedete desert odmah poslije obroka. Međutim, ako se često nakon deserta ne osjećate lijepo ili neprijatno sito, savjetuje se da pričekate”, rekla je dijetetičarka.
Pokušajte da jedete polako i pažljivo i uživajte u obroku za stolom.

1 Komentar:

Komentiraj članak