Južnoafrički liječnici: Omikron ne izaziva teške oblike bolesti

Južnoafrički liječnici: Omikron ne izaziva teške oblike bolesti

Stanovnici Južne Afrike koji su se zarazili novim sojem koronavirusa, kojega je WHO nazvao omikron nisu razvili ozbiljne niti teške oblike bolesti, poručuju liječnici udruženi u organizaciju Južne Afrike (SAMA).

Angelique Coetzee, predsjednica Južnoafričke liječničke udruge rekla je za BBC kako do sada otkriveni slučajevi omikrona u Južnoj Africi nisu ozbiljni.

 

"Pacijenti se uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, ekstremni umor i to vidimo kod mlađe generacije, a ne kod starijih ljudi", rekla je.

Specifično za Afriku jest da je cijepleno samo 24 postp ljudi, a istraživanje ove varijante je još u vrlo ranoj fazi. 

"Simptomi nove varijante su neobični, ali blagi"

 

Međutim, u komentarima za druge medije, Coetzee je izrazila zabrinutost zbog utjecaja koji bi varijanta mogla imati na starije osobe s osnovnim bolestima kao što su srčane bolesti ili dijabetes.

Simptomi nove varijante su neobični, ali blagi, rekla je, dodajući da je prvi put upozorena na mogućnost nove varijante kada su pacijenti s neobičnim simptomima za covid-19 početkom studenog došli u njezinu ordinaciju u Pretoriji žaleći se na jak umor.

Coetzee je navodno bila prva južnoafrička liječnica koja je 18. studenog upozorila vlasti na pacijente s novom varijantom.

Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao "zabrinjavajuću varijantu". Klasificirana je kao takva jer je WHO izrazio zabrinutost da bi omikron mogao značajno smanjiti učinkovitost cjepiva koja su sada dostupna, ali i povećati rizik od reinfekcije. 

Kao odgovor na tu vijest, mnoge vlade diljem svijeta obustavile su putničke letove iz nekih južnoafričkih zemalja, uključujući Bocvanu, Lesoto, Mozambik, Namibiju, Zimbabve, Južnu Afriku i Svazi.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak