'Josipoviću, zašto si dostavljao dokumente srbijanskom veleposlaniku?'

'Josipoviću, zašto si dostavljao dokumente srbijanskom veleposlaniku?'

Predsjednik Ivo Josipović 2007., dok još nije bio predsjednik, tadašnjem srbijanskom veleposlaniku Radivoju Cvjetičaninu navodno je donosio hrvatske dokumente vezane uz ratne zločine te tužbu za genocid koju je Hrvatska podigla protiv Srbije. Napisao je to Cvjetičanin u svojim memoarima još 2012., no priču su uoči skorih predsjedničkih izbora u javnosti izvukli HDZ-ovci, koji traže da se Josipović očituje o cijeloj priči
'Rasprava o memoarima u Hrvatskoj traje već nekoliko tjedana, a predsjednik Josipović se o tome uopće nije izjasnio, a tvrdnje bivšeg srpskog veleposlanika iznimno su neugodne za predsjednika, jer on tvrdi da mu je Josipović donosio hrvatske dokumente vezane za ratne zločine i vezane za proces podnošenja hrvatske tužbe za genocid. Imamo citat iz knjige u kojem Cvjetičanin piše - Donio mu je svoju uobičajenu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine, 95 odsto Srbi. Potvrđuje da je izišao iz hrvatske komisije koja vodi tužbu protiv Srbije. Nije od toga pravio pompu. Kazao sam da mi prirodno cijenimo taj gest', kazao je na press konferenciji u Saboru Gordan Jandroković.

Podsjetio je da se na tu temu jučer povela i rasprava u sabornici, a i da je kasno navečer Josipović preko svog ureda poručio da 'ne želi komentirati besmislice'. Optužbe da se radi o besmislicama, kaže Jandroković, u HDZ-u ne mogu prihvatiti. Uvjereni su da se Josipović ne oglašava u nadi da će ignorirajući temu ona pasti u zaborav. Slično je, kaže Jandroković, radio i u slučaju bivšeg savjetnika Dejana Jovića i u slučaju Lex Perković.

'I u ovom slučaju tvrdnje bivšeg srbijanskog veleposlanika da je predsjednik RH u vrijeme dok nije bio predsjednik dostavljao neku dokumentaciju postoje, mi ne možemo pristati na ignoriranje toga, nego očekujemo odgovor. Hrvatski građani imaju pravo znati i moraju znati što se dogodilo. Očekujemo da se Josipović očituje i kaže je li istina ono što govori bivši srbijanski veleposlanik. Ako je istina, zanima nas koje je dokumente predsjednik Josipović dostavljao srbijanskoj strani i zašto je to činio. Koji su to motivi da on kao član komisije koja je pripremala tužbu protiv Srbije dostavlja bilo kakvu građu srbijanskom veleposlaniku. Zanima nas i je li njegova proklamirana politika na kojoj je dobio izbore istovjetna onoj politici koju on stvarno vodi sa svojim savjetnicima Lončarom, Perkovićem i donedavno Jovićem', upitao je Jandroković.

'Nadam se da oni koji postavljaju ta pitanja neće proći kao profesori Tomac i Jurčević i da nećemo biti proglašeni bolesnicima i luđacima', poručuje Jandroković.

S obzirom na to da je knjiga bivšeg srbijanskog veleposlanika objavljena još 2012., novinari su Jandrokovića upitali zašto HDZ reagira tek sada. 'Rasprava je otvorena prije mjesec dana, mi tada taj detalj nismo primijetili jer knjiga nije objavljena u Hrvatskoj. Međutim, manje je važno zašto HDZ nije reagirao, puno je važnije zašto Josipović nije reagirao', kaže Jandroković.

Zbog cijele priče i burne jučerašnje rasprave u sabornici, iz SDP-a je stigla optužba da HDZ zapravo vodi kampanju za predsjedničke izbore. 'Mi ne vodimo kampanju jer još uvijek ne znamo kada su izbori. Oni koji nisu raspisali izbore optužuju nas da vodimo kampanju. Ovo je pitanje iznad kampanje, tiče se nacionalnih interesa, tiče se uloge današnjeg predsjednika u pozadinskim stvarima vezanim uz tužbu protiv Srbije', kazao je Jandroković.

Novinari su upitali i zašto HDZ ne pokrene opoziv predsjednika ako smatra da su ugroženi nacionalni interesi, međutim Jandroković je kazao da prvenstveno očekuju očitovanje Josipovića.

'Uvjeren sam da neće biti potrebna procedura impeachmenta jer brzo su izbori i građani će izabrati one kandidate koji ne trguju hrvatskim nacionalnim interesima', zaključio je Jandroković.

Jandroković: Mijenjati zakon dva mjeseca prije izbora je nedemokratski

Raspravu o memoarima bivšeg srbijanskog veleposlanika HDZ-ovci su poveli još jučer tijekom rasprave o izmjenama Zakona o izboru predsjednika. 'Mijenjati zakon dva mjeseca prije izbora nije demokratski i neprimjereno je', poručio je danas Jandroković. Podsjetimo, radi se o tehničkim izmjenama zakona poput skraćivanja izborne šutnje do zatvaranja birališta te brisanja odredbe koja govori da dijaspora može glasati i u inozemnim uredima RH.

0 Komentara:

Komentiraj članak