'JOSIP BROZ TITO - TO SAM JA': Tereza Kesovija u Dubrovniku predstavila svoju autobiografiju

'JOSIP BROZ TITO - TO SAM JA': Tereza Kesovija u Dubrovniku predstavila svoju autobiografiju

Poznata konavoska estradna umjetnica, Tereza Kesovija, nekoliko dana nakon što je napunila 76. godina, blistala je. Bila je duhovita, izvrsno raspoložena pa je čak na kraju predstavljanja knjige publiku počastila vicem kako su partizani na Sutjesci probijali obruč – hrastove bačve.
'Pitali su me prije ove promocije osjećam li uzbuđenje. Rekla sam kako ne znam, dugo se o njemu nije govorilo, predugo. Znat ću kad iziđem na scenu. Sad kažem kako mogu, a ne biti uzbuđena kad se o njemu govori, nakon toliko godina...'. Ovim je riječima glazbena diva Tereza Kesovija otvorila promociju svoje autobiografije 'Josip Broz Tito - to sam ja', održane u Kazalištu Marina Držića.

U sklopu promocije glumica Nika Burđelez, radijski voditelj Nano Vlašić, a i sama autorica čitali su ulomke iz opsežne knjige kroz koje su se Dubrovčani mogli upoznati s brojnim nepoznatim detaljima iz bogatog života nekog Josipa Broza zvanog Tito.

'Ovu sam knjigu pisala četiri godine. Trebalo mi je dugo, jer sam prvo imala problema s desnicom, pa nisam mogla pisati. No, sve u svemu, trebalo je dugo vremena da knjiga ugleda svjetlo dana, otkrila je Tereza koja se tijekom dirljive večeri prisjetila brojnih nastupa pred 'ljubičicom bijelom', najdražim slušateljem naših naroda i narodnosti, kako je navela spomenuvši opet tog nekog Josipa Broza zvanog Tito.

Estradna umjetnica je, dakle, objavila knjigu 'Josip Broz Tito – to sam ja', u kojoj pokušava dokazati kako je taj Broz zvani Tito podrijetlom – Konavljanin.


Autorica se u svom djelu upustila u zahtjevan pothvat kako bi dokazala konavosko podrijetlo tog čovjeka, i to na osnovu etimološki izvedenog zaključka da ukoliko je Broz izjavio kako je podrijetlom iz Kumrovca, koji je opet u neposrednoj blizini Dubrovčana, baš kao i u slučaju Konavljana koji stoljećima obitavaju u neposrednoj blizini Dubrovčana, to po automatizmu za povjesničare znači da Broz podrijetlom može biti i Konavljanin.

Građa za knjigu su, osim ove izjave, intervjui sa Broz Titom stranih i domaćih autora, obzirom kako Kesovija, kada se s 'glavnim junakom' zadnji put vidjela, ovaj baš i nije bio u mogućnosti osobito govoriti, navela je.

'Kad kažem Broz i konavoski rod, mislim na fakte kroz povijest konavoske civilizacije. Naime, Broz je izjavio kako je njegov otac Franjo Broz. Ime Franjo zapravo ne postoji, radi se o imenu Frano, a to je izvorno konavosko ime, s donje bande. Ludilo? Ako zaronite dublje, bili sardina ili morski pas, izronit će iz tog ludila čvrst sistem. Konavosko kumrovečka idila nije okončana dok kemija čini svoje. Josipov otac nije Franjo nego Frano Broz. Ili čak, nisam našla niti jedan dokaz da Franjo, zapravo Frano, Broz iz Kumrovca ne bi mogao biti, recimo, Frano Brailo iz Komaja. Ili Kune Konavoske, zaključila je velika estradna umjetnica.

Tereza Kesovija je veliki dio života provela na Dedinju, autorica je velikog broja eseja i pripovjedaka, a najpoznatija je po knjizi 'Osvajanje Titovog Erosa', koja je prevedena na sve jezike 'naših naroda i narodnosti', i prodana je u rekordnoj nakladi 22,7 milijuna primjeraka.

Što kažu Konavljani?

Pitali smo i Konavljane što misle o najnovijim povijesnim pretpostavkama njihove susjede, na što nam je Načelnik općine Konavle, Kuka Lorda, odgovorio:

- Obzirom da jako dobro poznajem Teru, dugo pratim njezin profesionalni ali i životni put, i obzirom kako se radi o autobiografskom djelu, predlažem da naslov knjige bude 'Tko sam ja'! /Izvor: dedinje.info/


Screen Shot

Screen Shot PortalOko.hr

Ilustracija

Ilustracija PortalOko.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak