JOŠ JEDNA U NIZU AFERA Facebook tajno bilježio razgovore korisnika, snimao ih mikrofonom

JOŠ JEDNA U NIZU AFERA Facebook tajno bilježio razgovore korisnika, snimao ih mikrofonom

Prema informacijama suradnika s Facebookom, ova poznata društvena mreža potajice je prikupljala transkripcije razgovora svojih korisnika, koje je snimala putem mikrofona na njihovim telefonima, javlja Science Alert.

Neimenovani suradnici ispričali su za Bloomberg kako im je Facebook platio da slušaju bezbrojne, povremeno i vulgarne razgovore korisnika Facebookova Messengera, iako im tvrtka nikada nije objasnila zašto su joj potrebne transkripcije tih komunikacija.

Facebook im je samo slao snimke, bez informacija o tome kako je do njih došao, a oni su zapisivali razgovore. Bloomberg navodi kako se radi o stotinama suradnika koji su obavljali ovaj tip posla za tu društvenu mrežu.

Iz Facebooka sve priznali

Ubrzo su se javili iz Facebooka, potvrdili snimanje razgovara i objasnili da su se koristili transkripcijama kako bi testirali razvoj umjetne inteligencije za prepoznavanje govora i dodali kako je taj projekt stopiran već prošlog tjedna.

Izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, na brojnim je saslušanjima pred Kongresom inzistirao na tome da Facebook poštuje privatnost korisnika i da koristi pristup mikrofonu samo kada ima za to korisničku dozvolu, odnosno "samo ako je korisnik dao za to dozvolu unutar aplikacije i ako aktivno koristi značajku za koju je potreban zvuk, poput značajki glasovnih poruka".

Dodatno, Zuckerberg nikada nije javno rekao da Facebook daje snimke razgovora trećoj strani, što je i ponukalo neke od suradnika da se jave Bloombergu jer su smatrali kako se radi o neetičnom poslovnom dogovoru.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak