Još danas oblačno, a onda sunce, vrućina i još sunca

Još danas oblačno, a onda sunce, vrućina i još sunca

Nad zapadnom i središnjom Europom je polje visokog tlaka anticiklone. Hladan nestabilan zrak prodro je nad jugoistočnu Europu. Hladna fronta stacionira se nad sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i podržava prohladno, oblačno i kišovito vrijeme.

U okviru ciklonalne aktivnosti nad Genovskim zaljevom razvila se plitka ciklona nad Jadranskim morem. U okviru njezine cirkulacije na sjevernom Jadranu puše bura, a na srednjem i južnom jugo. Hladan zrak prodro je u sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti i na sjeverni Jadran. U istočnim krajevima unutrašnjosti i na srednjem i južnom Jadranu još se zadržava malo toplija zračna masa.

Jutarnje temperture zraka u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bile su od 8 do 13ºC a na srednjem i južnom Jadranu i od 17 do 21ºC.

Nestabilna zračna masa postupno se premješta prema jugoistoku tako da će vrijeme biti pretežno oblačno s povremenom kišom. Više kiše u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Na srednjem i južnom Jadranu promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima.

U zaobalju uz razvoj dnevne naoblake poslijepodne su mogući lokalni grmljavinski pljuskovi. Na sjevernom i srednjem Jadranu puhat će umjerena bura, a podno Velebita s olujnim udarima. Oslabit će tijekom poslijepodneva i navečer, prognozira za N1 meteorolog Bojan Lipovšćak.

Na južnom Jadranu jugo i jugozapadnjak. Poslijepodne djelomično kidanje naoblake u najzapadnijim krajevima. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti oko 16, a na Jadranu od 20 do 25ºC.

Idući tjedan od utorka porast temperatura zraka i obilje sunčanog vremena. Do kraja tjedna temperature će u unutrašnjosti biti oko 30 stupnjeva ili malo iznad te vrijednosti.

Na Jadranu stabilizacija vremena od utorka uz vjetrove dnevne cirkulacije i porast temperature zraka. Bura je malo izmješala more, ali temperature su od 19 do 22ºC.

0 Komentara:

Komentiraj članak