JEZIVO JE! Pojavile se prve snimke snimane samopunjivom kamerom

JEZIVO JE! Pojavile se prve snimke snimane samopunjivom kamerom

Znanstvenci s Columbije izumili su kameru koja se sama puni, a sve što joj treba je svjetlost
Ako ste ikad krenuli nešto fotografirati, samo da bi otkrili da je baterija pri kraju i da neće preživjeti fotkanje, znate koliko taj scenarij zna djelovati uznemirujuće.

Ali novo istraživanje s fakulteta Columbia moglo bi vas u budućnosti riješiti tih problema. Naime ekipa inženjera 15. travnja je objavila da su izradili kameru koja se kompletno sama puni. Ne treba baterije, kablove za punjenje niti solarne ploče, nego sve dok ima dovoljno svjetlosti, kamera može slikati jednu fotografiju za drugom. I tako zauvijek.

Znanstvenici su predstavili prototip kamere, koja zasad izgleda starinski i robusno, iako je voditelj istraživanja, Shree Nayar, izjavio da će u budućnosti samopunjiva kamera postati manja, ali se može razvijati i kao dio pametnih telefona i ostalih tehnoloških igračaka, prenosi express.

U prototipu, pikseli kamere, koji inače 'žive' u senzoru, ne samo da mjere svjetlo u gotovoj fotografiji, nego se njime i 'hrane' kako bi osigurali struju koju kamera treba. Iako smo godinama udaljeni od toga da manje kamere ili one od smartphonea počnu koristiti istu tehnologiju, piše Yahoo, velika prepreka tome da ovakve kamere potpuno zažive mogla bi biti industrija baterija, koja se cijelo vrijeme prilagođava i prati nove tehnologije, no koja očito ne bi dobro prihvatila razvoj kamere bez baterija.

0 Komentara:

Komentiraj članak