JESTE LI ZNALI?  Bol zuba   predviđa problem s   organom

JESTE LI ZNALI? Bol zuba predviđa problem s organom

Ljudi bi definitivno trebalo da obrate pažnju na svoje zube, jer oni mogu ukazati na određene probleme s organima. Prema mišljenju mnogih stručnjaka, stanje vaših bubrega i mokraćnog mjehura se odražava u vašim donjim i gornjim sjekutićima (jedinica i dvojka).
Kada je u pitanju normalno stanje jetre i žuči, oni su povezani s očnjacima. Prednji kutnjaci su blisko povezani s vašim plućima i debelim crijevom, jer oni pokazuju u kakvom su stanju ovi organi, piše haber.ba.

Kutnjaci (šestica i sedmica) ukazuju na stanje pankreasa, slezene i žučne kese, dok umnjaci pokazuju stanje vašeg srca i tankog crijeva.

Međutim, postoje bolesti koje ne mogu biti naznačene oštećenjem vaših zuba jer su već uklonjeni. Ova bol se zove fantomska bol i obično se pojavljuje kao signal koji pogođeni organ šalje vašim zubima.

Definitivno postoji jaka veza između vaših organa i vaših zuba, pa vodite računa da obraćate pažnju na stanje vaših zuba kako bi otkrili bolesti što je prije moguće. Osim toga, zbog ove snažne veze, iskusit ćete glavobolje ili migrene.

Na primjer, ako su vaši korijeni upaljeni, doživjet ćete bol u parijetalnoj oblasti. S druge strane, osjetiti ćete bol u prednjem dijelu ako postoji problem s lezijama gornjih sjekutića.

Indikacija da vjerojatno imate kronični pijelonefritis (infekcija gornjeg urinarnog trakta), cistitis (bakterijska infekcija bešike) ili otitis media (zapaljenje srednjeg uha) je bol u vašim prvim i drugim sjekutićima.

Signal upale krajnika, osteohondroze je bol u prvom sjekutiću, dok je konstantan bol u toj istoj oblasti pokazatelj holecistisa (akutna upala zida žučne kese) ili hepatitisa.

Alergijske reakcije poput astme ili upale sinusa, kao i kronične upale pluća i kolitisa, biće prikazani bolom u vašem četvrtom i petom kutnjaku.

Određeni bol u vašem donjem ili gornjem četvrtom kutnjaku je pokazatelj da imate neke probleme s ramenima, koljenima. Osim toga, to je također znak da patite od neke upale povezane s artritisom ili čak bolesti crijeva.

Kada je riječ o čirevima, anemiji, čiru na dvanaestopalačnom crijevu pankreatitisu ili gastritisu, osjetit ćete bol u vašim gornjim šesticama i sedmicama.

S druge strane, ako osjetite bol samo u gornjoj šestici, to znači da se nosite s tumorima štitne žlijezde, upalom sinusa, anginom, pa čak i upalom jajnika i slezene.

Ako patite od ateroskleroze, ili imate određene zdravstvene probleme vezano za arterije, vi ćete iskusiti bol u donjim kutnjacima.

Mnogi stručnjaci tvrde da je bol u donjoj sedmici pokazatelj da imate određene probleme s plućima kao što su astma, zapaljenje ili bronhitis. Osim toga, to također može biti znak prisustva polipa u vašim crijevima.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, trebalo bi također da budete svjesni činjenice da su određeni problemi s vašim kutnjacima često povezani sa srčanim oboljenjima i urođenim manama. Kada je u pitanju karijes u ovoj oblasti, to znači da se radi o čirevima u vašem stomaku ili problemima s endokrinim sistemom.

0 Komentara:

Komentiraj članak