Sezona roštiljanja počela je dolaskom sunčanih dana, a 1. svibanj idealan je dan za pripremu ovoga uskusnoga jela i druženja u krugu obitelji i prijatelja.
Roštiljanje ne mora nužno značiti i prejedanje, nezdravu hranu i mnoštvo kalorija; roštilj može biti ukusan i zdrav obrok ukoliko ne pretjerujete i slijedite ove savjete, piše Lifepressmagazin.
Nije nužno potrebno, ali skuhajte meso prije no što ga stavite na roštilj. Koristite manje komade mesa jer će brže biti pečeni i potrebna je manja temperatura.
Izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica ili hrenovki, jer njima povećavate rizik od srčanog udara, dijabetesa i drugih bolesti. Birajte neobrađeno meso, odreske, pileća prsa, ribu, gljive, hamburger od povrća. Trudite se ne prepeći hranu i koriste marinirano meso, biljke i začine: ružmarin, paprika, đumbir, origano, papar, češnjak, sok od limuna, ocat…
Povrće – najbolji saveznik roštilja!
Obilno koristite povrće (pečeno, ali i svježe) i više gljiva, a ovom prilikom možete upotrijebiti aluminijsku foliju u koju možete staviti meso, gljive ili drugo povrće (na roštilju se najbolje pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni), začinite po želji, zamotajte u svežanj i pecite svega nekoliko minuta s obje strane. Dobit ćete ukusan obrok. Obrok koji se kuhao u svom soku.
Također, možete koristiti štapiće na koje ćete nabosti raznovrsno povrće – samo ili u kombinaciji s mesom. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vrijeme je da ga sklonite s vatre.
Mali trik
Kada se radi o ribi bacite je u komadu na usijanu rešetku. Za razliku od drugog mesa, ribu ne treba prethodno dugo marinirati jer će se raspasti na roštilju. Samo je dobro posolite i malo nauljite maslinovim uljem neposredno bprije pečenja.
Ćevapi
Ukusni su, brzo se spremaju i fantastični su sa svim mogućim prilozima. Odličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su toga dana posebno dozvoljene i čak poželjne, jer je upravo u tome čar divljeg roštiljanja i opuštenog druženja.
Brzo i jednostavno – bijelo meso
Zdravo je, puno proteina, a jednostavno za pripremu baš poput ćevapa. Bijelo meso možete začiniti vegetom ili solju, a za one koji vole nešto pikantnije mogu se odlučiti i na curry, koji će piletini dati jači okus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatnu boju.