JE LI MOGUĆE? Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića: Pronašli metodu pomoću koje nikad više nećete biti prehlađeni

JE LI MOGUĆE? Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića: Pronašli metodu pomoću koje nikad više nećete biti prehlađeni

Američki znanstvenici vjeruju da su pronašli metodu kojom mogu spriječiti prehladu, ali i neke s njom povezane viruse koji mogu izazvati paralizu, prenosi Jutarnji list.

Umjesto uobičajenog pristupa u kojemu se direktno napadao virus sada su odlučili ciljati ključni protein unutar stanica koje virusi trebaju replicirati. Takav pristup pružio je “potpunu zaštitu” u eksperimentima na mišjim i ljudskim stanicama pluća.

Naime, većinu prehlada uzrokuju rinovirusi – no, oni dolaze u čak 160 različitih tipova i mutiraju toliko lako da vrlo brzo postanu otporni na lijekove ili nauče kako se sakriti od imunološkog sustava. Baš to navelo je znanstvenike da terapiju koncentriraju na tijelu koje virus napada na način da naše tijelo učine negostoljubivim za viruse.

Preuređivanje gena

Znanstvenici sa sveučilišta Stanford i Sveučilišta California (San Francisco) pronašli su jednu od komponenti o kojima virusi prehlade ovise. Nakon toga, znanstvenici su uz pomoć preuređivanja gena počeli isključivati jednu po jednu instrukciju unutar ljudske DNK.

Potom su te modificirane stanice izložene nizu enterovirusa, koji uključuju i rinoviruse, ali i puno opasnije viruse koji su usko povezani uz izazivanje dječje paralize. Rezultat je bio sjajan – ni jedan od tih virusa nije se uspio replicirati u stanicama kojima je isključena instrukcija za protein SETD3. Poslije toga su znanstvenici stvorili genetski modificirane miševe koji uopće nisu mogli proizvoditi taj protein.

Zdravi – bez proteina

Rezultati istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Nature Microbiology, pokazali su da su genetski modificirani miševi bili zdravi iako su cijeli život bili bez navedenog proteina. Znanstvenici su napomenuli kako im nije cilj proizvesti genetski modificirane ljude, nego pronaći lijek koji privremeno može potisnuti taj protein te zaštititi ljude od prehlade, javlja BBC.

0 Komentara:

Komentiraj članak