“Kada bi došle mamine prijateljice, moj posao bio je da poslužujem kavu. Nakon što bih im pružila dobrodošlicu, pitala bih ih kakvu kavu piju te odmah otišla u kuhinju skuhati je po njihovu ukusu. Moja majka bila je iznimno ponosna kada bih izašla iz kuhinje s pladnjem s kavom u rukama”, započela je Aysegul, prenosi net.hr
Kasnije je tek shvatila koliko je važna tradicija kuhanja kave. U Turskoj, kada dođete nekomu u goste, prvo pitanje nije želite li kavu, već kakvu kavu pijete. Pritom se misli na količinu šećera koju želite u kavi, a očekivani odgovori su: bez šećera, vrlo malo šećera ili jednu do dvije žličice šećera.
Nakon što izrazite svoje želje, odgovornost je domaćina da je pripravi upravo takvu. Kao dio turskoga kućanstva, Aysegul je stekla puno znanja te ga je odlučila i podijeliti. Za savršenu tursku kavu potrebni su: hladna voda, turska kava, bakrena džezva, šalice za kavu i šećer.
Za kuhanje nije potrebna neka posebna vještina, pomoći će vam samo da zapamtite ove jednostavne trikove.