Jaja su jedan od fenomena, evo zašto su toliko poskupjela

Jaja su jedan od fenomena, evo zašto su toliko poskupjela

Prosječna cijena proizvodnje poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji porasla je za čak 30 posto između trećeg tromjesečja 2021. i trećeg tromjesečja 2022. za jednaku košaricu proizvoda. Posebno snažan rast cijena zabilježen je, među ostalim, i kod jaja.
"Naći deset komada za manje od dva eura postalo je gotovo nemoguće. Jaja bolje kvalitete skuplja su i od 3 eura. Nerazmjer između proizvođačke cijene i one na policama trgovačkih lanaca itekako je vidljiv", tvrdi Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

"Tko je sada tu zaradio, jesu li su to jedino trgovački lanci, imaju li neko opravdanje za tako visoke cijene, to se trenutno ne zna. Bilo bi jako dobro kad bi barem 60% te cijene imao proizvođač koji je tamo u maloprodaji", kaže Brlošić za HRT.

"Ostvarujemo nekih 93% samodostatnosti. Konkretno, to znači da smo u 2021. godini imali proizvodnju od nekih 730 i više milijuna jaja", kaže Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore.

"Jaja su jedan od fenomena koji se dogodio. Dva su razloga za to. Jedan je ptičja gripa koja brani držanje peradi na otvorenom, a drugi je dizanje standarda, sve više je podnog uzgoja, a ne kaveznog. Tu se možda dogodio mali dodatni skok u Hrvatskoj koji je veći nego u Europi, ali tu se radi o dva ili tri posto.

I cijena peradi je skočila pa se malo smirila, a što se tiče junadi, naša proizvodnja uglavnom završava u izvozu. Cijene u trgovačkim lancima su niže nego proizvođačke cijene. Isto je s maslinovim uljem ako se mogu dobiti veće cijene. Tu se radi o kupovnoj moći, a tu je problem kupovne moći hrvatskog potrošača", rekao je za N1 predsjednik poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

0 Komentara:

Komentiraj članak