Izrađena konzervatorska podloga, PROŠIRENA buffer zona

Izrađena konzervatorska podloga, PROŠIRENA buffer zona

Konzervatorska podloga je stručni dokument koji će biti podloga gradu za izmjene i dopune druge prostorno planske dokumentacije. Konzervator Petrinec pojasnio je kako je buffer zona proširena pa sad obuhvaća prostor Gruškog zaljeva, Kantafiga, Batahovine, Svetog Jakova i Orsule.
Glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija Tomislav Petrinec uz nazočnost pomoćnika ministrice Davora Trupkovića, gradonačelnika Mata Frankovića i njegovih suradnika, kao i predstavnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku i Zavoda za obnovu Dubrovnika, predstavio je u Lazaretima Konzervatorsku podlogu za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika, piše Dubrovački Dnevnik. Podloga je složen dokument na kojemu se radilo dvije godine u sklopu interdisciplinarnog tima.

- Napravljen je veliki korak ka rješavanju budućih situacija. GUP ćemo mijenjati tako što ćemo maknuti sve dvojbene stvari, smanjit ćemo katnost kao i iskoristivost određene površine kako bi uveli mjeru. Imali smo za cilj da taj dokument bude životan, čitljiv i da se ne dogodi da se tumači na dvojaki način onako kako nekome odgovara - istaknuo je Franković najavivši kako će prve izmjene biti do kraja ove godine. Gradonačelnik je kazao kako više neće trebati HIA (studija utjecaja na svjetsku baštinu) za sve projekte nego samo za one velike.


Konzervator Petrinec pojasnio je kako se radi o konzervatorskoj polozi za proširenu granicu buffer zone.

- Ideja je bila da je taj prostor potrebno s konzervatorske strane sagledati. Iako se ne radi o području koje će se štiti temeljem zakona o očuvanju kulturnih dobara, to je prostor koji predstavlja predmet interesa u smislu očuvanja prihvatljivog okruženja svjetskog dobra. Zbog svega toga, kontroliraju se zahvati koji bi mogli imati utjecaj na postav svjetskog dobra - naznačio je Tomislav Petrinec dodavši kako su važna pitanja daljnje izgradnje kao i razvoja prometne infrastrukture. Prema riječima Petrineca potrebno je uložiti napore da razvoj grada bude u interesu očuvanja onih vrijednosti zbog kojih je upisan na listu svjetske baštine.

 

Konzervatorska podloga je stručni dokument koji će biti podloga gradu za izmjene i dopune druge prostorno planske dokumentacije. Konzervator Petrinec pojasnio je kako je buffer zona proširena pa sad obuhvaća prostor Gruškog zaljeva, Kantafiga, Batahovine, Svetog Jakova i Orsule. Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković je pojasnio kako je obuhvaćen i plato Srđa te su dane preporuke i smjernice.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je početak generalnih izmjena GUP-a i prostornog plana u siječnju u što će biti uključena i konzervatorska podloga.

0 Komentara:

Komentiraj članak