Iza Plutona otkrili novi planet, godina mu traje čak 700 naših

Iza Plutona otkrili novi planet, godina mu traje čak 700 naših

Novi patuljasti planet koji smo otkrili nalazi se daleko iza Neptuna i nekoliko je puta manji od Plutona, a zna se da mu za jedan krug oko Sunca treba otprilike 700 godina.

Popisu patuljastih planeta u ledenom prostranstvu iza Neptuna pridružio se najnoviji kojeg su otkrili astronomi pomoću CFHT teleskopa. Za sada ima oznaku 2015 RR245 i prve procjene govore kako mu je promjer samo 700 kilometara.

No, za detaljnije podatke o njemu trebat ćemo pričekati nova mjerenja. Ono što se zna o njemu je da je jako daleko, odnosno njegova udaljenost od Sunca jednaka je 120 udaljenosti Zemlje od Sunca te mu treba oko 700 godina za orbitu oko Sunca.

Najpoznatiji patuljasti planet, Pluton, pak ima promjer od 2374 kilometra i treba mu 248 godina za jedan krug oko Sunca. 

- Ledeni svjetovi iza Neptuna pomažu nam složiti sliku povijesti Sunčeva sustava. No, svi su iznimno mali i tamni te je uzbudljivo otkriti jedan koji je dovoljno velik i sjajan da ga možemo detaljno proučiti - navodi Michele Bannister sa Sveučilišta Victoria u Britanskoj Kolumbiji. 

Procjena je kako se u Kuiperovu pojasu nalazi oko 200 patuljastih planeta, no dosad smo ih uz Pluton otkrili još četiri koje smo mogli dovoljno detaljno analizirati i klasificirati. 

Izvor:  24sata.hr 

 

0 Komentara:

Komentiraj članak