IZ POVIJESTI: Kako su se Primorke nekad odijevale

IZ POVIJESTI: Kako su se Primorke nekad odijevale

Primorke su odreda nosile nošnje izrađene od finih vunenih tkanina, a na glavama su nosile slamnate šeširiće ukrašene svilenim vrpcama i cvijećem od tekstila.
Takva se ženska nošnja nosila od druge polovice 19. stoljeća pa sve do vremena između dvaju svjetskih ratova. Upravo tada žensko odijevanje za svečane prilike doživljava svoj vrhunac. Rabe se fini i skupocjeni materijali stranoga podrijetla; tkanine s cvjetnim ornamentma, svilene i pamučne vrpce i rupci. Posebnost je toga razdoblja slamnat šeširić koji su mnoge Primorke nosile za oglavlje.

U 19. stoljeću pokrivanje glave slamnatim šeširom je bilo karakteristčno za Orebić, otoke Korčulu i Brač, te općenito za jadranski pojas sve do otoka Krka. Jednako tako, nalazimo ga i u pučkoj odjeći Italije i Španjolske te na širem području zapadnoeuropskih zemalja.Na žalost tijekom istraživanja na terenu sedamdeseth godina 20. stoljeća, nije se pronašao slamnat šešir, a nit jedan hrvatski etnografski muzej nema sačuvan primjerak takva šeširića iz Dubrovačkoga primorja. Međutm, još i danas se neki stariji kazivači sjećaju ili znaju iz priča da su tu vrstu ženskoga oglavlja nosile njihove majke i bake dok su bile djevojke. U Gornjim su Majkovima u potrijemku crkve sv. Stjepana na gredi bila označena mjesta i klinovi gdje su se vješali ti šeširići. Šeširići su, osim cvjetnoga ukrasa i svilene vrpce, znali imat i raznobojne perjanice. Tako se i po broju perjanica znalo odakle djevojka dolazi: Majkovke su nosile po dvije perjanice, a žene iz Slanskoga primorja tri.

Izgled nošnje i šeširića koji su se nosili krajem 19. stoljeća opisuje nepoznat autor 1935. godine:

“Na plesačici je svečani „vestt od fanele“ u vrlo živim crvenim bojama, a na glavi joj je krema slamnat šeširić ukrašen okolo glavice crvenim cvjetićima i perjanicama među kojima su upletena i okrugla zrcala. Ovaj se šešir nosio od Slanoga do Janjine u najsvečanijim zgodama do pred petnaest godina, a sad je samo uspomena onih koji su ga nosili ili vidjeli."

Izvor: Zbirka narodnih nošnja Dubrovačkoga primorja i Elafita/Zamaslina

0 Komentara:

Komentiraj članak