Istine  i laži o njezi i ljepoti

Istine i laži o njezi i ljepoti

Vrti li vam se katkada u glavi od silnih savjeta o njezi, šminkanju i mršavljenju? Možete li uopće u moru 'mitova' o ljepoti, koji su ponekad i kontradiktorni, razaznati što je zapravo istina, a što čisti marketing
Manje sna, veći podočnjaci- NETOČNO

Crni podočnjaci rezultat su koncentracije vena ispod očiju koje pokriva samo tanka koža, objašnjavaju stručnjaci. Prema tome, ‘zasluge’ pripadaju isključivo genima i nemaju veze s time koliko spavamo.

Naprotiv, neka su istraživanja pokazala kako često ostajanje do ‘sitnih sati’ može izazvati skupljanje tekućine u vrećicama ispod očiju, a ta blaga natečenost prikriva tamne kolutove.

Koža diše- NETOČNO

Ovo je najčešća definicija koju koriste urednici kozmetičkih stranica. Iako često znamo reći da nam koža konačno diše kada s nje skinemo naslage kreme ili pudera, ta definicija nije točna.

Naime, koža ne diše – barem ne površinski, u klasičnom smislu te riječi. Kisik i hranjive tvari dolaze u stanice kože putem krvi, a ne iz zraka.

Ipak, kroz vanjski sloj koža eliminira otrove, znoj i ulja te upija vlagu iz zraka pa deblji sloj kreme ili puder mogu onemogućiti normalno funkcioniranje, odnosno onemogućavaju uklanjanje štetnih stvari i normalnu apsorpciju, no ne i opskrbljivanje kisikom koji koža prima iz krvi.

Hladna voda vraća sjaj kosi- TOČNO

“Kosa se širi i skuplja ovisno o vlažnosti, a temperatura vode s tim nema nikakve veze”, objašnjava Jim Hammer, kemičar laboratorija Shuster iz Massachusettsa.

No hladna voda pozitivno djeluje na cirkulaciju vlasišta, što znači da potiče rast kose. Osim toga, ona nas razbuđuje i pridonosi dobrom raspoloženju.

Crveni ruž nije za svakoga- NETOČNO

Crveni ruž pristaje svima, no svatko mora odabrati svoju nijansu. Svijetli tipovi poput Marilyn Monroe trebaju nositi svijetle nijanse, a tamnijima bolje pristaje crvena s primjesama smeđe.

Na tržištu postoji obilje nijansi crvenih ruževa pa svatko može naći boju baš za sebe. Osim toga, sjetite se da je crvena boja – boja zavođenja i užitka.

Masna koža ne treba hidrataciju- NETOČNO

Mislite li da masnoj koži ne treba hidratacija jer izlucuje previše sebuma, u krivu ste. Razina hidratacije kože nije povezana s izlučivanjem sebuma.

Istraživanje je pokazalo da oko 80 posto žena s masnom kožom ima istodobno dehidriran površinski sloj kože. Zbog oni koji imaju ovakvih problema trebaju koristiti kozmetiku koja regulira proizvodnju sebuma te istodobno hidratizira kožu.

Balzam štiti usne- NETOČNO

Nadavna su istraživanja pokazala da balzami za oštećene i suheusne koji sadrže salicilnu kiselinu mogu više štetiti nego koristiti.

Naime, brojni balzami sadrže salicilnu kiselinu, kemijski piling kojise dodaje i mnogim sredstvima za čišcenje kože i losionima kako bi se olakšalo prodiranje i djelovanje drugih sastojaka.

Na oštećenim usnama kiselina će brzo odstraniti površinsko tkivo i oštetiti zdrave potkožne slojeve čineći problem još većim. Da biste to izbjegli, birajte isključivo balzame koji sadrže glicerin, alantoin, mineralna ulja, lanolin, kakao maslac ili neko drugo prirodno ulje.

Maska za čišćenje jednom tjedno- TOČNO

Stavljate li masku za čišcenje lica ili radite piling lica, pazite da to ne bude češće od jednom tjedno, jer pretjerano tretiranje može oštetiti njezin površinski sloj.

Štoviše, stručnjaci vjeruju da češće dubinsko čišćenje kože povećava njezinu osjetljivost i upijanje nečistoće. I ne radite piling lica proizvodima koji su namijenjeni za piling tijela – grube čestice jako će oštetiti osjetljivu i tanku kožu lica.

Svijetla put je ljepša- NETOČNO

Iako se smatra da preplanulo tijelo izgleda vitkije, to ne vrijedi za lice jer ono često izgleda isušeno i postarano.

Svakodnevno koristite kreme sa zaštitnim faktorom 15 (minimalno) i imat ćete lijep preplanuli ten, a koža će biti lijepa i svježa.

Savjet za sve djevojke: pogledajte žene zrelije dobi i mrlje koje imaju na koži

Upravo su one posljedica pretjeranog izlaganja suncu, a pojavljujuse već sredinom 20-ih i početkom 30-ih godina života, kada je šteta već učinjena.

Tajna prekrasne puti je u svježini i mekoći kože.

Upotrebljavajte proizvode jedne linije- NETOČNO

Ova je ‘uputa’, pogađate, stigla iz kozmetičkih kuća koje nastojena sve načine pridobiti potencijalne kupce i zadržati ih što duže.

No, vjerujte nam, koži neće biti baš ništa kombinirate li proizvodeza njegu razlicitih linija.

Naime, čak i ako kozmetičke kuće stvaraju fantastične proizvode, nije svaki od njih fantastičan i za vas.

Rješenje je pronaći proizvod koji najbolje odgovara vašem tipu kože, a to vam ne bi smjelo biti teško jer je tržište puno kvalitetnih preparata, piše sretna.story.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak