ISPADANJE KOSE Koliko je normalno, a koliko problem?

ISPADANJE KOSE Koliko je normalno, a koliko problem?

Pojačano izlaganje sunčevim zrakama tijekom ljeta uzrokuje i brži rast kose u toplijim mjesecima godine, a zbog toga u jesen i proljeće pojačano ispada, a takve faze obično traju oko šest tjedana. U prosjeku se gubi od 30 do 80 vlasi na dan, a sve iznad toga se smatra pretjeranim ispadanjem, piše Express.
Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 cm u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, ispada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30 godina više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije.

Agresivni tretmani izbjeljivanja kose, često peglanje, minivali kao i agresivno četkanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano ispadanje. Potrebno je izbjegavati i jake šampone te često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi potiču ispadanje jer oslabljuju cirkulaciju u tjemenu. Osim toga, uzrokuju i pucanje vlasi.

Postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom ispadanje kose, no praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitnjače. Ako su prisutni i drugi simptomi poput nagle promjene težine, osjećaja malaksalosti i čestih promjena raspoloženja, najbolje je napraviti analizu hormona štitnjače u krvi. Nakon uspostavljanja hormonalne ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Više pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak