/INTERVJU/ Marina Grabovac: Dobar dizajn nikad ne izlazi iz mode

/INTERVJU/ Marina Grabovac: Dobar dizajn nikad ne izlazi iz mode

Sinonim za Ronchi šešire i tradiciju izrade najkvalitetnijih šešira je Marina Grabovac koja nam je u kratkom intervjuu otkrila koliko je danas važan pojam kape i šešira, te što šešir simbolizira odnosno poručuje.
Koja je boja na neki način obilježje Ronchi šešira i koliko se danas nose šeširi i kape u odnosu na prije?

Kroz dugi niz godina, uvijek se bordo boja "provlačila" kao iznimno popularna u nošenju šešira "Ronchi", bez obzira na modne trendove. Kad malo bolje pogledamo, bordo jest tipična "dubrovačka boja", zastupljena na mnoge načine: od namještaja, do teških brokatnih zavjesa koje su bile iznimno popularne kroz povijest. Nikakvo čudo da Dubrovčani još uvijek žele komadić svoje slavne povijesti nositi na glavi! U odnosu na prijašnja vremena, šeširi se puno manje nose, ali je više zastupljen neki sportski trend, pa su se pokrivala iz elegantnih šešira pretvorila u razne vrste praktičnih kapa, od najobičnijih do najotkačenijih.Vaši šeširi i kape su ostavili prepoznatljivi trag na svijet mode kako komentirate to?

Jako sam ponosna na činjenicu da su Ronchi šeširi ostavili traga u svijetu, zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu. Svi mi tražimo načina da budemo malo drugačiji od drugih. Ronchi šeširi su dali ljudima tu mogućnost.

Što svaki šešir i kapa mora imati da bi bio kvalitetan i moderan?

Svaki šešir, tj. pokrivalo za glavu da bi bio kavlitetan i moderan mora biti izrađen od prirodnih materijala i treba se isticati u dizajnu. Dobar dizajn nikad ne izlazi iz mode.

Koliko je vremenski potrebno za izradu šešira?

Vremenski, za zimski šešir koji se izrađuje na kalupu, treba između 3 do 5 dana za izradu.

Što šešir po vašem mišljenju simbolizira odnosno poručuje?

Šešir je oduvijek bio simbol moći i blagostanja. To se pretvorilo kroz povijest u sastavni dio dobrog izgleda i elegancije, da bi danas uglavnom služio iz potrebe, samo poneki ga i dalje smatraju neizostavnim dijelom garderobe.

Jelena Hendić

0 Komentara:

Komentiraj članak