Intenzivna potraga za turističkim radnicima, evo koliko ih treba za ovu sezonu

Intenzivna potraga za turističkim radnicima, evo koliko ih treba za ovu sezonu

Nakon Osijeka i Bjelovara počeli su Dani poslova u turizmu u Zagrebu, a održavaju se u Kongresnom centru na Zagrebačkom velesajmu.
Među poslodavcima koji predstavljaju poslove i traže zaposlenike su gotovo sve najjače hotelske kuće, nekoliko marina, agencija, udruženja i drugi. Sveukupno je oko 60 izlagača, a najviše se nude poslovi konobara, kuhara, sobarica, čistača, animatora, ali i plesača.

Ove godine oko 10 tisuća osoba želi raditi na sezoni, otkriva Ante Lončar, ravnatelj HZZ-a. Također, dodaje, oko te se brojke kreću i procjene nedostatka radnika u turizmu, a trenutačno je na HZZ-u oglašeno oko 1600 radnih mjesta u turizmu.

Goran Vlačić, predstavnik Valamar Rivijere, rekao je da traže oko tisuću radnika za razne poslove u svim Valamarovim destinacijama od Istre do Dubrovnika. “Budući da očekujemo bolju sezonu od lanjske moguće da ćemo ih trebati još ali ne znamo još koliko točno”, rekao je Vlačić, donosi Poslovni.hr.

Radnika nedostaje i u glavnom gradu. Zlatko Puntijar, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, požalio se da u Zagrebu trenutno nedostaje oko pet tisuća radnika u turizmu i ugostiteljstvu.

I dok poslodavci ističu da su im Dani poslova u turizmu odlično mjesto za pronalazak radnika, radnici se žale na ponudu. “Nude se uvijek isti poslovi, većinom u rangu pomoćnih, pa i manje plaćeni, dok se rijetko ili nikako traže primjerice skiperi, ronioci i slični vezani za nautiku”, rekli su 

Prošle je godine bilo oko 46 tisuća zahtjeva poslodavaca za zapošljavanje u turizmu, no još je teško procijeniti kako će biti u 2023., poručio je ravnatelj HZZ-a, institucije koja je uz ministarstva turizma i sporta te rada organizator događanja.

0 Komentara:

Komentiraj članak