Imate kožna sjedala? Ovo odmah morate početi raditi

Imate kožna sjedala? Ovo odmah morate početi raditi

Praktički po izlasku iz prodajnog salona, dok je automobil još potpuno nov, novu kožu pametno je prvi put premazati posebnim mlijekom za njegu.
Kupili ste automobil o kakvom ste sanjali već dugo i sada se možete opustiti i uživati u svim njegovim prednostima, od snažnog motora i bogate opreme, do praktične unutrašnjosti i vrhunske udobnosti prestižnih kožnih fotelja?

Da, ali ne zaboravite da i novi automobil zahtijeva održavanje jer će u suprotnom vrlo brzo izgledati kao star i islužen.

Posebno je to vidljivo na primjeru spomenutih kožnih sjedala, koja u startu mogu izgledati vrlo prestižno i skupocjeno, no već za koju godinu – ne vodite li računa o njima – postaju prljava, ispucana i tvrda do te mjere da biste ih najradije zamijenili novima, presvučenim tkaninom...

Kada, dakle, treba započeti s njegom kože u novom automobilu? Odgovor stručnjaka na ovo pitanje nerijetko će biti: odmah.

Koža je, naime, vrlo nježan materijal i s njom treba postupati iznimno pažljivo. Praktički po izlasku iz prodajnog salona, dok je automobil još potpuno nov, novu kožu pametno je prvi put premazati posebnim mlijekom za njegu. Ovo odmah doista znači odmah jer već nakon dva ili tri tjedna kožu će prije takvog zahvata trebati očistiti – i to kratko razdoblje dovoljno je da se koža uprlja, čak i ako to možda nije vidljivo na prvi pogled.

Stručnjaci, nadalje, nerijetko ističu kako za čišćenje kože općenito valja uzeti vremena te da joj je nakon samog zahvata i brisanja nježnom krpicom potrebno dati malo vremena da se oporavi i prodiše Tek nakon toga, ako je potrebno, može se nanositi i posebno sredstvo za omekšavanje koje se obično pušta da djeluje koji sat, a zatim na red dolazi mlijeko.

Nakon nanošenja treba ga pustiti da se dobro upije pa barem sat ili dva nakon nanošenja nije pametno sjedati u auto.

Navedena procedura, dakako, uglavnom je univerzalna i nje se ne treba uvijek nužno držati bez odstupanja. Kako s vremenom upoznaje svoj automobil, vlasnik će i za kožu u njegovoj unutrašnjosti brzo početi učiti određene specifičnosti.

Neke su presvlake jeftinije, neke skuplje, ali ako ste izbrojili više novca za svoj izbor jer je od kvalitetniji i ekskluzivniji, nemojte misliti da on traži manje brige. Situacija je često upravo suprotna.

Dakle, bez obzira na to hoćete li se o koži u unutrašnjosti svog automobila brinuti sami ili biste to radije prepustili stručnjacima u specijaliziranim radionicama i autopraonicama, bitno je da je se o njoj brinete. Možda se za početak nije loše odlučiti na potonje rješenje, a onda – s vremenom i iskustvom – stvar možete uzeti u svoje ruke.

Dođe li ipak do pucanja i propadanja kože do te mjere da sjedala zahtijevaju popravak ili ste upravo nabavili rabljeni auto koji traži uređenje, savjet je da posao ipak prepustite majstorima.

U tom slučaju često je nužno vađenje sjedala iz vozila, temeljito kemijsko čišćenje, zamjena spužvastih dijelova, ali i ponovno bojenje, ponekad i u više premaza. No, da se tako nešto ne bi dogodilo, ponavljamo, ne zaboravite koži pružati njegu još i dok je sasvim nova, piše Večernji list.

0 Komentara:

Komentiraj članak