HRVATSKA POSLA: Vlasnik Tommy-a dužan 12,5 milijuna eura

HRVATSKA POSLA: Vlasnik Tommy-a dužan 12,5 milijuna eura

- Kad smo potpisali ugovore o kupoprodaji, ja san reka svojen ocu: prije ćeš ti umrit nego šta ćeš vidit te pare. Otac mi je umra godinu dana nakon potpisivanja ugovora, prošlo je još sedan godin, a para još nema – ukratko rezimira jedan od mještana Sevida priču o prodaji oko 500.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta koje je stotinjak mještana prodalo tvrtki “Mala vala”, iza koje je stajao, kao jedan od osnivača, Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca “Tommy”.
Za zemljište je trebalo platiti 27 eura po kvadratu, odnosno ukupno 13,5 milijuna eura. Na mjestu gdje su sada zapušteni vinogradi i maslinici, kazuju nam mještani, trebali su niknuti marina, hotel i vile. Isplaćena im je kapara u iznosu deset posto cijene, a ostatak novca još nisu dočekali. Kao uvjet za isplatu ostatka cijene, u kupoprodajnom ugovoru se, pored čistog vlasništva, navodi i “da je na otkupljenom zemljištu moguća realizacija planiranog projekta”. U prijevodu, da se izmijeni prostorni plan i poljoprivredno zemljište prenamijeni u turističku zonu.

Pola ih je već pomrlo...


– Sve su to uglavnom bili stariji ljudi, znali su samo za rad i poštenje, virovali su na rič. Skoro ih je pola pomrlo od tada, a ništa se nije maklo s mista. Umisto marine, hotela i vila, samo smo nazadovali. Zemlju nitko godinama ne radi jer svake godine obećavaju da će se do Božića sve riješiti, pa ništa. Propali su nan najbolji maslinici i vinogradi – srditi su mještani, koji se zadnjih godina nisu libili i javno protestirati kako bi se ugovor ispoštovao do kraja.
 
No, što točno znači spomenuti uvjet po kojem je “moguća realizacija planiranog projekta”? Svi su živjeli u uvjerenju da je riječ o promjeni Županijskog prostornog plana, no pokazalo se da to nije sve. Županijski plan donesen je 23. listopada prošle godine i njime je zaista područje prenamijenjeno u turističku zonu. No, da bi bila moguća realizacija projekta, na redu je Općina Marina, koja treba svoje prostorne planove uskladiti sa Županijskim.

Eto još jednog zastoja. Tomislav Mamić u međuvremenu je svoj udio pretvorio u zajam tvrtki, nakon što je tvrtka “Tommy” na njega cesijom prenijela potraživanje od 13,8 milijuna kuna, koliko je isplaćeno za kapare po sklopljenim ugovorima. U tvrtki “Mala vala” kao osnivači su trenutno navedeni Ante Bejo, inače zaposlen u “Tommyju” d.o.o., i Ivica Vulić iz agencije za nekretnine “Broker”.

Dok su prodavatelji zemlje srditi i na kupce i na vlasti, kako županijske tako i općinske, Ivica Vulić srdit je zbog godinama dugog čekanja na promjene prostornih dokumenata.

– Naravno, uvijek je najlakše uprijeti prstom u investitore, prozvati ih da su neozbiljni ili prevaranti. Sedam godina čekali smo na promjene Županijskog prostornog plana, a sada Općina Marina nije u stanju deset mjeseci provesti usklađenje svojih planova, iako mi plaćamo arhitektonski ured koji im pomaže u tom usklađenju. Dakle, neka Općina napravi svoj dio posla, pa ćemo mi onda napraviti svoj dio posla. U ovaj projekt je to sada uloženo nekoliko milijuna eura, pa valjda je jasno da nikome nije u interesu da to propadne?! Činjenica je da smo svima s kojima smo do sada ovih godina razgovarali otvoreno rekli da ispod stola nitko neće dobiti ništa, i pri tome ćemo i ostati, ma koliko dugo sve skupa trajalo – otvoreno će Vulić.

U međuvremenu, tvrtka “Mala vala” vodi i rat s državom, koja potražuje ukupno oko osam milijuna kuna na ime poreza na promet nekretninama. Tvrtka je tako u ožujku prošle godine dospjela u postupak predstečajne nagodbe koji nije uspio, pa je Fina, u rujnu ove godine, podnijela zahtjev za pokretanjem stečaja.

U predstečajnoj nagodbi nudila se otplata duga bez kamata Poreznoj upravi, pola u roku od mjesec dana, pola u sljedećih godinu dana. No, protiv nagodbe je glasao Ivo Mikulić, koji od tvrtke na temelju pozajmice potražuje milijun i 400.000 kuna. Ivo Mikulić poznat je javnosti po spornoj kupnji crkvene zemlje od fra Šime Nimca.

Bez stečaja


Ivica Vulić ne boji se stečaja, u kojem bi investitori praktički izgubili do sada uložen novac.

– Problem je što Porezna traži plaćanje poreza na promet nekretnina iako prometa nije bilo jer ugovori nisu konzumirani, isplaćena je samo kapara. O nekakvom stečaju uopće ne treba ni razgovarati, preozbiljna je ovo priča, previše je novca do sada uloženo da bi se nešto takvo dopustilo. U osporavanju rješenja Porezne uprave do sada nisu iskorištena sva sredstva, a u krajnjem slučaju taj će se dug podmiriti – kaže Vulić.

0 Komentara:

Komentiraj članak