Hrvatska ima 200 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika

Hrvatska ima 200 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika

Broj stanovnika u Hrvatskoj je značajno pao u odnosu na popis stanovništva 2011. godine. Hrvatska danas ima 396.360 stanovnika manje, odnosno skoro 10 posto.

Večernji list piše kako Hrvatska ima čak 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika, kao i više birača nego punoljetnih građana. 

 

Prvi rezultati popisa stanovništva pokazuju kako Hrvatska ima 3.888.529 stanovnika, dok je na dan 3. siječnja imala čak 4.097.903 zdravstvena osiguranika. Također, nakon popisa trebat će "očistiti" i registar birača, u kojem su 3.690.623 punoljetna građanina, što je nemoguće s obzirom na postojeći broj stanovnika, jer je mladih prema procjeni Državnog zavoda za statistiku 2020. bilo više od 700 tisuća.

Postoji i dugogodišnji problem s postojanjem fiktivnih zdravstvenih osiguranika, na koje su demografi već prije upozoravali, govoreći da je najvjerojatnije riječ o hrvatskim državljanima, Srbima koji su napustili Hrvatsku, Hrvatima iz BiH, zatim hrvatskim građanima koji su se iselili, a nisu se odjavili te o strancima koji na obali imaju nekretnine. 

Uvest će se registar stanovništva

 

Nitko ne može precizno procijeniti koliko tih zdravstvenih osiguranika koji nisu stanovnici Hrvatske koristi "besplatno" zdravstvo, a koliko je među njima iseljenih i samo formalno prijavljenih na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No taj bi se problem sada trebao riješiti, osobito nakon uvođenja registra stanovništva, koji ima većina članica EU.

0 Komentara:

Komentiraj članak