HRVATSKA ILI SRBIJA? Evo tko ima više milijardera i tko je najbogatiji čovjek regije

HRVATSKA ILI SRBIJA? Evo tko ima više milijardera i tko je najbogatiji čovjek regije

Srbija i Hrvatska dvije su najveće države u regiji, a zato imaju i najveći broj bogatih građana. Na popisu 10 najbogatijih, rezultat je 5:5, objavio je srpski Nedeljnik. Srbija ima više milijardera, a u Srbiji je BDP 9000 eura prema 17.000 u Hrvatskoj.
Najbogatije kompanije su zapravo regionalne poslovne grupe i to je poruka političarima u regiji da granice ne trebaju biti prepreka i problem za poslovanje, kaže novinar Miša Brkić.

"Ključni zaključak, kad se pogleda lista, je da su najbogatiji ljudi, vlasnici velikih kompanija, između ostalog bogati zato što su poslovanje proširili na regionalno tržište", govori Brkić.

Najbogatiji čovjek regije, "regionalni Elon Musk", je Dubravko Grgić, dioničar osiguravajućih kompanija, čije se bogatstvo procjenjuje na 2,84 milijarde eura. Međutim, prevlast preuzima "nova ekonomija" – IT sektor, telekomunikacije, digitalne platforme.

Među pet najbogatijih kompanija u regiji nalaze se tri grupacije iz svijeta "nove ekonomije", odnosno IT sektora, telekomunikacija i digitalnih platformi, a to je, prema njegovim riječima, ozbiljan signal u kojem smjeru ide regija.

"Ta grupacija nadire, ja očekujem, kad narednih godina budemo pravili popis, da će taj mladi svijet prevladati u regiji", rekao je, donosi Net.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak