Hrvati godišnje bace preko tisuću kuna hrane u smeće, ovo su načini kako je dodatno iskoristiti

Hrvati godišnje bace preko tisuću kuna hrane u smeće, ovo su načini kako je dodatno iskoristiti

Hrvati prosječno bace 70 kilograma hrana - da svaki košta i 20 kuna to je 1400 kuna godišnje bačeno u smeće

Unatoč skupoći i inflaciji u Hrvatskoj se u godini baci oko 400 tisuća tona hrane - to je više od 70 kilograma po stanovniku.

Najviše hrane u smeću završi upravo sada, u vrijeme blagdana, pa kuhari i vlasnici restorana upozoravaju građane - dva puta provjerite što bacate! Neke se namirnice mogu dodatno iskoristiti, kako istražila je ekipa RTL-a.

Okruglice od ostataka mesa i gulaša, umaci od kože šunke, pa čak i kolači od staroga kruha. Izgledaju kao skupe delikatese, a zapravo je riječ o hrani koju svatko može pripremiti kod kuće uz minimalni trošak.

"U svijetu je kruh ono što se najviše baca i upravo smo zato ovdje htjeli predstaviti kruh kao nešto vrlo iskoristivo kroz ovaj jedan aromatičan, zimski, sezonski desert koji je zanimljiv u raznim oblicima. Kruh je nešto što svako kućanstvo ima i može ovako nešto iskombinirati", govori chef edukator Morana Mijač.

U svijetu se godišnje baci više od milijarde tone hrane, u Hrvatskoj 400 000 tisuća tona, a najveći dio, gotovo 50 posto otpada na voće i povrće koje bi se moglo upotrijebiti u kuhanju nekog novog obroka.

"Ne trebamo razmišljati samo o tome koliko je ljudi u svijetu gladno, nego naprosto razmišljati o tome što mi činimo da ta hrana stvarno bude hrana. Osobito sada u ovo predblagdansko vrijeme kada svi volimo nakupovati hrpu toga, staviti u frižider i onda to ne potrošiti danas, ne potrošiti sutra i onda se pitamo - što će nam to, pa to smo jeli, idemo baciti", kazala je direktorica cateringa Ana Lisak.

Zato bi svi trebali malo više razmišljati oko hrane. Ne kupovati previše stvari za frižider, kupovati ciljano i pripremati onoliko koliko nam treba za obrok. Ako se i pretjera, neke stvari mogu se i zamrznuti. Još jedna stavka na koju treba paziti su rokovi trajanja.

"To sad ostaje na ruku onoga tko će to upotrijebiti, a li ako govorimo o činjenici da je na primjer riža proizvod koji može najduže trajati, da se koristi za robne rezerve, onda je stvarno, definitivno možete koristiti i nakon tih rokova", rekla je za RTL Sanja Kalambura, prodekanica za znanost Veleučilišta Velika Gorica.

Oni koji će malo pametnije upravljati stvarima koje imaju u frižideru na kraju će i uštedjeti. Hrvati prosječno bace 70 kilograma hrana - da svaki košta i 20 kuna to je 1400 kuna godišnje bačeno u smeće.

1 Komentar:

Komentiraj članak