Hoće li zbog dramatičnog rasta cijena goriva intervenirati Vlada?

Hoće li zbog dramatičnog rasta cijena goriva intervenirati Vlada?

Do sada je Vlada više puta intervenirala, osim zamrzavanja cijene, i smanjenja trošarina, smanjivale su se i marže

Skupo gorivo koji građani već tjednima toče, od utorka bi moglo biti još skuplje.

"Ja se bojim da mi nismo još postigli onaj top, onaj vrhunac cijena", kaže Jasminko Umičević, naftni stručnjak za RTL.

Vlada ima još tri dana da smisli kako doskočiti novim poskupljenjima. Država može i dalje zamrznutom držati cijene goriva – razliku nadoknađuju prodavači. Minimalne trošarine propisuje EU, država ih može smanjiti još samo za 36 lipa na benzin i 16 na dizel. Smanjenje PDV-a također je opcija, ministru financija najmanje draga, spominju se i ciljane interventne mjere za određen skupine kako sada vrijedi za prijevoznike.

Do sada je Vlada više puta intervenirala, osim zamrzavanja cijene, i smanjenja trošarina, smanjivale su se i marže.

Udarilo je to 40-ak malih domaćih distributera koji drže 20 posto tržišta. Idući tjedan žele hitan sastanak s ministrom Marićem.

"Mi više ne možemo to izdržati. Nama bi trebalo toliko i toliko lipa po litri da ostanemo profitabilni. I ovi iznosi koji se spominju nisu realni, naša marža još je manja", kaže Armando Miljavac, iz Udruge malih trgovaca naftom.

Da marže treba vratiti smatra i naftni stručnjak. Umičević podsjeća da je potrošnja derivata u sezoni 20 posto veća, treba procijeniti što smanjiti PDV ili trošarine - jer su oboje prihod proračuna.

"Ne treba sada smanjivati jer kad dođe masa turista – ne treba po meni - vlada treba uvesti jednu stopu PDV-a koja bi bila prelazna, a da rezervu na troše za neko drugo razdoblje", kaže Umičević.

Umičević predlaže sastanak Vlade s Inom kako bi se povećali kapaciteti rafinerije rijeka. Iz INE nam odgovaraju: "Rafinerija nafte Rijeka prerađuje naftu od ožujka i trenutačno radi najvećim mogućim kapacitetom. INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta".

Sindikati kažu građanima je od goriva veći problem sve skuplja hrana. Dosadašnje smanjenje PDV-a nije dovelo do nižih cijena.

"Mi nismo zadovoljni što nam kažu Vlada to prati, Vlada promišlja, mislim da to treba biti puno aktivnije. Što se tiče goriva i tu je pitanje koliko će Vlada intervenirati jer je pred nama sezona i pojačana potrošnja", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Dok će zbog goriva ministri i premijer imati radnu nedjelju, u cijene hrane još neće dirati. Vladu su intervencije do sada koštale 5 milijardi kuna, a građanima je i dalje sve preskupo.

0 Komentara:

Komentiraj članak