Guardian o Dubrovniku bez previše turista: Prekrasno, u jezgri su lokalci, čuje se hrvatski

Guardian o Dubrovniku bez previše turista: Prekrasno, u jezgri su lokalci, čuje se hrvatski

Obično u ovo doba na bijelom pijesku plaža Megalufa na Mallorci u Španjolskoj turisti liječe mamurluk od prošle noći ili se spremaju za novu zabavu.

No ove godine, zbog pandemije koronavirusa, Mallorca ima neke nove posjetitelje – same stanovnike Mallorce, piše Guardian, a prenosi Jutarnji

'Stanovnici Mallorce ne dolaze u Megaluf', uz smijeh kaže Laura (31) dok se s prijateljima sprema za uživanje na plaži. 'Ovaj put smo došli samo zato što znamo da nema turista.'

Ovakve scene odigravaju se u turističkim središtima diljem Europe gdje lokalno stanovništvo ponovno preuzima svoje vlastite gradove iz kojih su bili istisnuti zbog ogromnog broja turista. Trgovi nekad ispunjeni kloparanjem kotača putnih kovčega, sada odzvanjaju dječjim glasovima, dok gotovo prazne turističke znamenitosti sada pružaju intimno iskustvo i odaju dojam kao da ste u svojem vlastitom dvorištu.

Ranije ove godine, stanovnici Mallorce su početi stidljivo dijeliti vijesti o gotovo praznim plažama, što je rezultiralo time da se mnogi lokalci odluče, možda i po prvi puta u životu, posjetiti Megaluf.

'Svoju kćer nikada prije ne bih ovamo dovela', kaže Consuelo Merchante. Ovo je njezin prvi posjet Megalufu nakon gotovo 40 godina. 'Držali smo se podalje zbog britanskih turista.'

No, užitak ljetovanja u vlastitom, sada praznom, gradu, ima vrlo visoku cijenu jer se nedolazak stranih turista itekako osjeti na lokalnoj ekonomiji.

'Iskustvo je i gorko i slatko', kaže Vesna Celebić, turistička voditeljica iz Dubrovnika. Proteklih godina, Dubrovčani su dijelili svoj grad s milijunima turista te podnosili zaglušujuću buku motora ogromnih kruzera i elisa helikoptera koji su nadlijetali grad.

Onda je zbog pandemije sve to iznenada stalo.

'U ovom trenutku je prekrasno. Lokalno stanovništvo vratilo se u staru gradsku jezgru. Mnogo djece se igra po ulicama, igraju nogomet na gradskim trgovima, opet čuješ hrvatski jezik', kaže Vesna.

No ipak, gruba realnost koja čeka grad ovisan o turizmu, neizbježna je. Celebić je upravo odradila tek peti turistički razgled ove sezone, a u normalnim okolnostima imala bi ih već stotinu. 'Očekuje nas ekonomska katastrofa', kaže.

I u Italiji su u ovo vrijeme gradovi i plaže puni stranih turista, no ove godine samo Talijani.

'Uz brojne niskotarifne letove, brojni mladi Talijani provodili su svoj odmor u Španjolskoj ili Grčkoj', kaže zamjenica gradonačelnika Riminija, Gloria Lisi.

No ove godine sve je drugačije pa je rivijera Riminija ispunjena domaćim gostima koji su ovdje možda i po prvi puta.

'Rimini je pun mladih posjetitelja iz okolice. To se nije dogodilo već desetljećima', kaže Lisi.

Na nekim od najpopularnijih svjetskih destinacija, upravo je ta praznina postala atrakcija za sebe. Prošli mjesec internetom je kružila slika gotovo praznog Louvrea u Parizu što je ogroman kontrast od prošle godine kad je taj muzej posjetilo skoro 10 milijuna ljudi.

0 Komentara:

Komentiraj članak