Google odbio skoro 75 posto hrvatskih zahtjeva za 'zaborav'

Google odbio skoro 75 posto hrvatskih zahtjeva za 'zaborav'

Postoje dvije kategorije: brisanje poveznica tražilo je 4765 ‘osoba povezanih s Hrvatskom’, a izravno iz Hrvatske Googleu je pristiglo 1506 zahtjeva.
U svom najnovijem Izvješću o transparentnosti Google je otkrio da je dosad primio 144 tisuće zahtjeva poznatih pod nazivom “pravo na zaborav” otkako je taj proces 29. svibnja pokrenut u Europskoj uniji, piše Jutarnji.hr.

Ti zahtjevi o brisanju linkova za koje osobe smatraju da narušavaju njihovu privatnost odnose se na ukupno 497.507 internetskih stranica.

Postoje dvije kategorije osoba koje mogu tražiti brisanje linkova: one “povezane s nekom zemljom” i osobe iz te zemlje. Iz Hrvatske su iz prve kategorije dosad zaprimili 4765 zahtjeva, a iz potonje 1506. Od ukupnog broja odbili su čak 74,2 posto pritužbi. Tvrtka je dosad odobrila i maknula 170.506 poveznica, odnosno 41,8 posto, a odbila skinuti njih 237.561 (58,2 posto). Najviše ih je maknuto s Facebooka i YouTubea. Ova procedura rezultat je odluke Europskog suda za ljudska prava koji je odredio da te internetski pretraživači moraju obrisati linkove na rezultate pretraga koji sadrže informacije što se tiču privatnosti ili, pak, više nisu točne ili bitne. Google je, naravno, žestoko kritizirao odluku.

Cijeli taj proces, žali se Google, za njih je krajnje izazovan, ne samo zbog toga što su zasuti enormnim brojem zahtjeva, nego i zbog determiniranja kriterija prema kojima bi odlučili koji su zahtjevi opravdani. Primjerice, Google je maknuo linkove na članak o ubojstvu muškarca u Italiji, jer je tekst spominjao njegovu suprugu. S druge strane, odbili su zahtjeve financijaša u kojima se spominju njihova uhićenja ili sudske presude, kao i pastora iz Engleske koji je tražio da se odstrane tekstovi o njegovim navodnim seksualnim zlostavljanjima.

Problem za Google, inače, proširio se i izvan Europe, jer je japanski sud odlučio da moraju maknuti rezultate koji tužitelja povezuju s kriminalom.

0 Komentara:

Komentiraj članak