GOOD FOOD FESTIVAL Maginje i jestivo bilje u Majkovima

GOOD FOOD FESTIVAL Maginje i jestivo bilje u Majkovima

U suradnji s Udrugom za očuvanje sela, baštine i lijepih običaja Škola iz Majkova i TZ grada Dubrovnika, sadržaj Good Food Festivala 2016. obogaćen je dvjema radionicama koje će se održati u selu Majkovi u Dubrovačkom primorju 22. i 23. listopada posvećenima maginjama i samoniklom jestivom bilju. Radionice su besplatne, uključuju i prijevoz s Pila i objed, prijavite se!
U subotu 22.listopada na rasporedu je berba maginja ( planike), vrlo rasprostranjenog zimzelenog grma ili malog stabla, koje raste u mediteranskom pojasu, u Hrvatskoj od Istre do Dalmacije i otoka. Riječ je  o zaboravljenom voću, no vrlo korisnom i ljekovitom od kojeg se pravi marmelada, džem, sokovi, liker, vino i peče rakija. Maginja uspijeva u primorskim predjelima Hrvatske, najviše ih je na jugu Hrvatske, u okolici Dubrovnika, na otocima Korčuli i Mljetu, te na Pelješcu.

Planika se uzgaja i kao grm ili nisko krošnjasto stablo te je cijenjena i kao ukrasna biljka. Stručnjaci poručuju kako je ona zanimljiva i kao spoj prenijete hortikulturne biljke iz dalmatinsko-istarskog krša Mediterana u kućne i javne vrtove. Ljubitelji prirode kažu kako je planika itekako neobično  raslinje ne samo svojom krošnjom i deblom, nego i korisnim plodovima - maginjama, naglašavajući kako predstavlja i zimzeleni ukras. Planika istodobno ima bijele cvjetove i plodove koji zriju. Inače, plodovi planike (maginje) su ukusni te sadrže znatnu količinu vitamina C, a berba maginja uobičajeno je od rujna do studenog.

Udruga Škola-Majkovi u subotu 22.10. organizira berbu maginja, nakon čega će se kuhati marmelada, a sve će biti zaokruženo slasnim objedom u mlinici „Ano“ obitelji Kraljević. 

U nedjelju 23.listopada održat će se radionica sakupljanja samoniklog jestivog bilja koje raste po primorskim brdima i čija konzumacija postaje sve popularnija. Povlašteni činjenicom da još uvijek živimo  u netaknutom okolišu, evo prave prigode da naučimo kako u prirodi prepoznati i ubrati jestivo bilje, koje postaje super-hrana današnjice. Za obje radionice potrebna je prijava sudionika na mobitel 095 825 7494, radi osiguranja mjesta na radionici i u autobusu koji polazi s Pila u 9 sati. Sudjelovanje na ovim radionicama je besplatno, uključen je i objed uz nadoplatu pića.

Udruga Škola iz Majkova, inicijator ovog programa, godinama djeluje na očuvanju autentičnog društvenog života u Dubrovačkom primorju, autentične proizvodnje i pripreme hrane, branja i prerade ljekovitog bilja na tradicionalan način.

0 Komentara:

Komentiraj članak