Glazbeni igrokaz za djecu Evana Shinnersa

Glazbeni igrokaz za djecu Evana Shinnersa

„Od čega se sastoji glazba?“, „Je li glazba izmišljena ili otkrivena?“ te „Kako nastaje zvuk?“ neka su od pitanja na koja će najmlađa festivalska publika kroz kreativnu i scensko-interaktivnu radionicu uz vodstvo američkog pijanista Evana Shinnersa i glumca, glazbenika te ovom prilikom prevoditelja i interpretatora Igora Jurinića pokušati pronaći odgovor.

Popularni mladi američki pijanist i skladatelj elektronske glazbe Evan Shinners u subotu i nedjelju, 14. i 15. kolovoza u dva termina, u 19:30za djecu od 4 do 7 godina te u 21 sat za djecu od 7 do 12 godina, održat će uz pripovjedača Igora Jurinićau atriju Kneževa dvora interaktivnu radionicu pod nazivom Glazbeni igrokaz za djecu. Program je ostvaren uz potporu zaklade Caboga Stiftung, a besplatne ulaznice mogu se preuzeti od sutra na blagajni u Festivalskoj palači koja je otvorena svakim danom od 9 do 21:30 sati.

 

Od čega se sastoji glazba?“, „Je li glazba izmišljena ili otkrivena?“ te „Kako nastaje zvuk?“ neka su od pitanja na koja će najmlađa festivalska publika kroz kreativnu i scensko-interaktivnu radionicu uz vodstvo američkog pijanista Evana Shinnersa i glumca, glazbenika te ovom prilikom prevoditelja i interpretatora Igora Jurinića pokušati pronaći odgovor. Njihova će priča započeti jednim jedinim pokretom koji stvara zvuk koji je zapravo niz tonova. Koristeći tzv. glazbeni rendgen učit će ne samo o tonovima već i kako te iste osnovne gradivne jedinice zvuka koriste sve glazbene kulture svijeta i kako su svugdje oko nas – od dječje pjesmice do zvuka vrata koja se zatvaraju. Za kraj će ovaj vrsni pijanist, posvećen glazbi J. S. Bacha djecu upoznati s glazbenim velikanom koji je pronašao čudesan način kako ujediniti sve ove elemente, a sadrži i zdravu dozu njegovih skladbi za glazbala s tipkama.

 

Evan Shinners posvećen je glazbi J. S. Bacha i velika je inspiracija mladim, beskompromisnim umjetnicima diljem svijeta. Osnivač je Bachove trgovine te voditelj podcasta pod nazivom WTF Bach. Glazbeno je obrazovanje započeo s devet godina, a prvi orkestralni nastup ostvario s dvanaest. Kao Yamahin umjetnik eksperimentirajući s njihovom linijom glasovira Disklavier prvi je uspio snimiti Bachove sonate za orgulje na glasoviru. Također se upustio u veliki projekt snimanja cjelokupnog Bachovog opusa za solo instrumente s tipkama. Povrh svega, 2018. osnovao je neprofitnu organizaciju s ciljem „približavanja Bacha masama na netipičnim lokacijama“. Igor Jurinić svira klavir i udaraljke, osvajao je apsolutne prve nagrade na državnim natjecanjima, a osim solistički, nastupao je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a kao finalist Eurovizijskog natjecanja za mlade glazbenike, Zagrebačkim ansamblom flauta, KUD-om Gaj i brojim drugim ansamblima. Trenutačno završava prvu godinu MA studija glume na kojem uz uspješno polaganje umjetničkih predmeta, sudjeluje u projektima drugih smjerova ADU (Dramaturgija, Režija, Ples, Produkcija) te događanjima Desadu, Frka, Kradu, a aktivan je i u projektima međuumjetničke akademijske suradnje.

 

Sudjelovanje na ovim radionicama je besplatno, no zbog ograničenog broja sudionika slijedom epidemioloških mjera, ulaznice je potrebno ranije preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). To se može učiniti već od sutra, 7. kolovoza, u vremenu od 9 do 21:30 sati.

0 Komentara:

Komentiraj članak