Glazba je lijek za loše raspoloženje, tugu i nesanicu

Glazba je lijek za loše raspoloženje, tugu i nesanicu

Stručnjaci smatraju da je slušanje glazbe važan faktor za poboljšanje zdravlja čovjeka. Ne morate biti glazbenik kako biste mogli uživati u notama i osjetili njihovu snagu.
Slušanje glazbe pomaže koncentraciji i smanjuje napetost i depresiju, a vjeruje se da su za to zaslužne vibracije koje uspostavljaju balans u našem tijelu, piše ordinacija.hr.

Lijek za nesanicu

Lagana glazba vam može poslužiti kao uspavanka ukoliko imate problema s nesanicom. Prema studiji objavljenoj u časopisu Holistic Nursing Practice, glazba može odraslom čovjeku pomoći da utone u san. Ugasite svjetla u sobi i pustite neku baladu ili klasičnu glazbu.

Smanjite stres uz glazbu

Slušanje glazbe može uvelike smanjiti nivo kortizola (hormon stresa) u tijelu. Pomoću glazbe se možete boriti protiv depresija i nervoza, a od napornog radnog dana se također možete opustiti uz glazbu.

Motivacija za trening

Slušanje omiljene glazbe tijekom treninga pojačava motivaciju koja vam je potrebna kako biste trening odradili pravilno i do kraja. Također, osobe koje slušaju glazbu dok vježbaju manje se koncentriraju na napor koji dolazi s vježbanjem. Ovakva vrsta dekoncentracije može poboljšati vaš preformans za čak 15 posto. Istraživanja su pokazala kako su se biciklisti više trudili slušajući glazbu bržega tempa u odnosu na one koji su slušali nešto poput balada. 

Mozak bolje radi uz glazbu!

Rezultati istraživanja ukazuju na to da slušanje glazbe potiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera u mozgu koji regulira raspoloženje, apetiti i san.

0 Komentara:

Komentiraj članak