GDJE JE NESTALA  DONNA VEKIĆ? Od tenisačice koja je sanjala broj 1 do teniske turistkinje

GDJE JE NESTALA DONNA VEKIĆ? Od tenisačice koja je sanjala broj 1 do teniske turistkinje

Prije nekoliko godina, dok se još nije etablirao Andy Murray, koji se diskretno najavio kao nova britanska zvijezda i tenisač koji će, poput legendarnog Freda Perryja iz tridesetih godina prošlog stoljeća, ostvariti velike pobjede, u Velikoj Britaniji tragali su za osobom koja bi mogla biti novi Perry. Imali su Wimbledon, ali i gomilu tenisača i tenisačica, koji su tamo igrali uglavnom ako bi dobili pozivnicu pa rijetko dalje od prvog kola.
Tada se rodila priča o velikom tenisaču ili tenisačici, koje bi privukli na Otok, i omogućili da domaći tenis napokon krene velikom stazom. Prvi je na meti bio Novak Đoković, sasvim je izvjesno da se razgovaralo sa Srđanom Đokovićem, ocem srpskog i danas uvjerljivo najboljeg tenisača svijeta, no, ti razgovori nikad nisu otišli predaleko. Đoković nije bio dovoljno zainteresiran da bi mijenjao državljanstvo u traganju za novim stazama i slavom.

No, kad je Murray nakon 60 i nešto godina osvojio i Wimbledom, i US Open, i Davis Cup i tako dostigao velike rezultate Freda Perryja, u Velikoj Britaniji krenuli su u pohod na tenisačice. A tu je u igri - i to vrlo ozbiljnoj - bila mlada Osječanka Donna Vekić, kojoj je Britanac David Felgate, koji je godinama ranije uspješno vodio brigu o Timu Henmanu, pomogao lansirati karijeru.

Priča o Donni Vekić prilično se zahuktala i britanski su novinari u Wimbledonu i na britanskim turnirima, pa i nekim drugima, često više pisali o našoj mladoj tenisačici, nego o skromnim Britankama. No, priču o promjeni državljanstva zapravo je zaustavio upravo Felgate, koji je u tipičnoj maniri duhovitog Britanca uoči Wimbledona rekao ovom novinaru pravu istinu:

- Prije ću ja postati Hrvat, nego Donna Britanka.

Prvi naslov 2014.

Vekić je bila na pragu velike karijere, iako svi koji su bili izrazito dobri u mladim danima, nisu uvijek završili kao veliki. No, naša mlada Osječanka apsolutno je nudila takvu sliku i mi smo bili uvjereni da je samo pitanje vremena kad će uskočiti na oblak, koji će je odvesti najmanje u Top 10. I ona je bila prilično samouvjerena, tražila je i očekivala još više.

- Nije mi cilj biti najbolja juniorka na svijetu. Nije mi cilj biti u Top 10 seniorki na svijetu, takve stvari nisu nemoguće misije, mene zanima samo jedno, želim biti broj jedan na svijetu.

Od najboljih dana Donne Vekić prošle su dvije godine. Tada je (2014) sa 17 godina u Kuala Lumpuru osvojila prvi naslov na WTA Touru, godinu prije bila je u finalu Birminghama, a godinu kasnije u finalu Taškenta (gdje je finale igrala i 2012) te se velikom brzinom zaputila prema vrhu svjetskog tenisa. Uostalom, 15. srpnja 2013. Donna Vekić bila je 62. na svijetu, najmlađa u Top 100 i sve što je čekalo bile su zvijezde.

No, kako se to zna dogoditi, karijera Donne Vekić nije baš krenula u tom smjeru. Suradnja s Felgateom, koja je dovela do velikih stvari, prekinuta je, a i britanski su novinari prestali pisati o Donni Vekić kao mogućoj novoj britanskoj zvijezdi.

Eksperiment s Ivom Majoli, pobjednicom Roland Garrosa, nije se pokazao dobrim, pa se Osječanka vratila Felgateu.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak