GASTRONOMIJA Zavirili smo kako su se proveli gosti u domaćinstvima Brautović i Kameni dvori (FOTO)

U tijeku su ‘Mirisi Božića’ prilikom kojih posjetitelji seoskih domaćinstava najjužnije hrvatske općine mogu uživati u najstarijem zapisanom jelu iz vremena Dubrovačke Republike - konavoskoj zelenoj menestri, izvrsnim vinima i živoj glazbi.

Prvi ‘Dan zelene menestre, baštine i vina’ zabilježio je velik broj posjetitelja, pa se tako kod Brautovića uz zelenu menestru služila njihova, već tradicionalna bobica i nešto posve novo, domaća pasta s pestom od raštana i pancetom, tzv. dekonstruirana menestra. Za one sa slatkim zubom pravo oduševljenje bio je kolač od lavande, mjendula i maslinova ulja.

I u Kamenim dvorima bilo je veselo. Oko zimske trpeze, sklonivši se od oštre bure, skupilo se društvo koje je uživalo u uvodnom zalogaju – dvama vrstama domaćeg sira, kobasicama, pašteti od maslina, kolaču od rogača i naravno menestri od najboljeg kupusa raštana.

Završna večer devete po redu manifestacije Mirisi Božića u Konavlima održat će se večeras na Grudi u Baru Volat, gdje će se uz nastup glazbenog sastava ispratiti božićni tjedan i nazdraviti novoj godini. 

 

0 Komentara:

Komentiraj članak