Franković: Naš proračun koji je osakaćen je bolji od drugih gradova

Franković: Naš proračun koji je osakaćen je bolji od drugih gradova

Proračunski prihodi od ove sezone nisu ostvareni 60 nego oko 44 posto, kazao je gradonačelnik Franković koji je predstavio Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2021. godinu.
- Izgubili smo cijelu predsezonu tako da nam je sezona počela u srpnju. Imajući sve to u vidu postojala je intencija da se radi rebalans i ranije. Od srpnja do danas sezona je dobra, ali smo ipak dosta toga izgubili. Potrebna nam je manja korekcija proračuna. dok će posljednji rebalans biti u prosincu što će biti samo tehničko usklađenje - kazao je Franković te dodao kako je grad unatoč otežanom financiranju izdvajao sredstva za socijalne kategorije.

Prema riječima gradonačelnik Dubrovnik i Konavle su izgubile najviše prihoda u Hrvatskoj.

- Ova sezona nam je dala elana da zadržimo likvidnost i tako će ostati do početka iduće sezona koja će biti jednako neizvjesna - naglasio je Franković. Dodao je kako će i Grad Dubrovnik i dalje imati smanjene plaće zaposlenika. Franković se nada kako će to trajati do lipnja iduće godine.

Vlahušić je kazao kako će biti dobro ako ovakav proračun ostane do kraja godine.

- Plaće i krediti su nam veći od poreza ili prihoda od imovine. Ima li Mato čarobni štapić, a da ne dirne zidine, žičaru ili autobusere? - pitao je Vlahušić.

Franković je naglasio kako smatra da je u zadnje dvije godine pokazao da zna upravljati gradskom imovinom u krizi.

- Nas ne opterećuju krediti nego pravni sporovi. Čak je procjena kako će u iduće tri godine na naplatu doći oko 30 milijuna kuna. To je veliki udarac na gradski blagajnu. Krediti su ponekad nužni. Jedna dobra turistička sezona vratit će nam sve kredite pa opterećenje neće predstavljati ništa. Naš proračun je puno izdašniji i ovako osakaćen nego kod nekih drugih gradova - naznačio je gradonačelnik Mato Franković.

SDP-ov Ivan Tropan je istaknuo kako oni neće podržati rebalans.

- Dobio sam izvješće poslovanja u prvih deset mjeseci i mislim da nećemo doći do prihoda kakve imamo u rebalansu. Raste nam hladni pogon a prihodi su nam na 2013. godini. I kako sad dalje? - zapitao se Tropan.

Anita Bonačić Obradović komentirala je kako grad i korisnici proračuna moraju izdvajati 140 milijuna kuna za zaposlene.

- Broj zaposlenih raste i ako se usporedimo s drugim gradovima, Dubrovnik je perjanica po zapošljavanju - kazala je Bonačić Obradović.

Srđ je Grad predložili su amandman na proračun koji je predstavio Đuro Capor. Naime, odnosi se na financiranje političkih stranaka i vijećnika. 765 tisuća kuna je predloženo i predložen je iznos nešto veći od 500 tisuća kuna.

- Podržavamo financiranje stranaka iz lokalnog proračuna, no činjenica je da se tako smanjuju rashodi namijenjeni obrazovanju, sportu i kulturi. Tako gradska uprava pokazuje nerazumijevanje i trebala bi se solidarizirati s drugima - istaknuo je Capor za uštedu od oko 200 tisuća kuna koji bi se prema njegovom mišljenju mogli usmjeriti negdje drugdje.

Kristić je naznačio kako je ovo po prvi put negativan rebalans. Dodao je da su prihodi manji za 78 milijuna kuna.

- Činjenica je da se u ovoj situaciju ništa nije moglo planirati. Gradske financije su doživjele puno šokova i s 542 milijuna kuna zatvaramo ovaj proračun. Daleko najveći krivac je globalna pandemija. U takvim okolnostima nije lako zadržati standard, a posebno ne nadstandard. Bilo bi da svi shvaćaju kako nam je teško - naznačio je Kristić.

Petra Marčinko je ukazala kako se sustavna rezanja najviše vide u ustanovama u kulturi. Marčinko je kazala kako je zanimljivo da je za Zimski festival povećan iznos, dok je sadržaj reduciran.

Ivan Cetinić se uključio u raspravu.

- Roko i ja nismo znali da se daju pare za stranke. Nismo imali pojma da se to uopće dobiva. Upalo mi je u oko održavanje šahova kao i hranjenje golubova - istaknuo je Ivan Cetinić.

Rebalans proračuna je usvojen većinom glasova u Gradskom vijeću.

0 Komentara:

Komentiraj članak